Het weer DEZE WEEK
Almere zonniger dan voorheen

ALMERE - Ofschoon het weer de afgelopen dagen niet echt om over naar huis te schrijven was, is er wel opbeurend nieuws voor mensen die liever geen somber weerbeeld in huis willen hebben. Tegenwoordig schijnt de zon namelijk meer dan vroeger, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Hoewel, het zonlicht is ook feller geworden en dat geeft natuurlijk meer gezondheidsrisico’s betreffende onze huid.
Wageningse onderzoekers hebben vastgesteld dat de zon nu ruim vierhonderd uur per jaar meer schijnt dan in 1928. Hoe het nu precies komt dat we meer zon hebben dan voorheen, is deels onduidelijk. Het heeft in ieder geval niet te maken met de activiteit van de zon zelf.
Zoals bekend heeft de zon een aantal cycli, die zich vertalen in meer en minder zonnevlekken. Op dit moment zitten we nog steeds met een bescheiden maximum aan zonnevlekken, maar de invloed daarvan op ons weer is nooit keihard aangetond. Wel is het zonneklaar dat de zon meer schijnt doordat er minder bewolking is. Dat klinkt inderdaad logisch. Waarschijnlijk hangt dit samen met een grootschalige verandering van het klimaat.
Mogelijk trekken hogedrukgebieden tegenwoordig eerder aan het langste eind vanwege de geringere drukverschillen (en daardoor dus weersverschillen) tussen polen en gematigde breedten. Tevens is de lucht boven Nederland aanmerkelijk schoner geworden de afgelopen decennia door strenge milieumaatregelen. Het is gebleken dat de zon het vooral goed doet in de lente en de zomer. Vooral mei scoort prima wat dat betreft, dus wie weet houdt ook deze meimaand zich daar netjes aan.
De eerstkomende dagen valt het Almeerse weer in ieder geval niet echt tegen. Meer (zonnige) weerinformatie op www.weerprimeur.nl.
Artikel geplaatst op: 02 mei 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen