Het weer DEZE WEEK
Prachtig weer in aanloop naar Pinksteren

ALMERE – Na een veel te lange koele en ook tamelijk natte periode, knapte het weer afgelopen weekend flink op. Het meest opvallend was de hoge temperatuur. Voorbije zondag werd het al 26 graden in Nederland. Afgelopen dagen steeg het kwik ook al tot nabij de zomerse waarde van 25 graden en ook woensdag is dat het geval.
De instabiliteit in de atmosfeer verdwijnt nu (voorbije etmalen plaatselijk nog zware buien) en een stevige blokkade van hoge druk boven Scandinavië wordt weersbepalend tot en met Pinksteren.
Dit betekent dat de noordoostenwind gaat aantrekken, vooral rond vrijdag, en dat er geleidelijk minder warme lucht wordt meegenomen. Voor het gevoel wordt het dus duidelijk minder zwoel en vanwege de droge lucht (rond 35 procent vocht in de middag) kan het weer zelfs als enigszins schraal worden ervaren.
Daarentegen wordt het wel zonniger en de lucht transparanter. Donderdag en vrijdag kan de zon wel 14-15 uren maken in Almere en dat is het maximale aantal uren dat nu mogelijk is. De zon schijnt dan van zonsopkomst totdat de zon weer onder de kim verdwijnt.
We weten dat formidabel weer in Nederland nooit langer dan een dag of vijf duurt tegenwoordig en ook deze keer lijkt dat het geval. Onvermijdelijke verstoringen in de vorm van een bui in eerste instantie lijken er toch weer te komen. In de loop van het lange weekend neemt de kans op enkele buien dan ook toe zonder dat het weer zichtbaar verslechtert.
Het vervolg - doorlopend tot begin juni - is niet bepaald slecht, maar de lichte wisselvalligheid lijkt er toch wel in te (blijven) zitten. De temperaturen blijven zich rond de normale waarden bewegen.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 15, max. 24, wind nno. 4, neerslag 40% en zon 90%
Donderdag min. 15, max. 24, wind no. 3-4, neerslag 10% en zon 100%
Vrijdag min. 12, max. 21, wind ono. 4-5, neerslag 5% en zon 100%
Zaterdag min. 10, max. 20, wind ono. 4, neerslag 15% en zon 90%
Zondag min. 10, max. 19, wind nno. 4, neerslag 35% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 23 mei 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen