Het weer DEZE WEEK
Weerberichten benadrukken buien te veel

ALMERE – Het opvallende aan de Nederlandse weerberichtgeving op de radio en vooral televisie is dat het accent te vaak op de negatieve weerelementen wordt gelegd.
Vooral de NOS heeft er een handje van en met name de weerlieden die we even voor half negen zien langskomen op Nederland 1 blazen een weinig imponerend buitje vaak op tot bijna een hele dag regen.
Meestal na een hele fraaie periode, zoals we de afgelopen dagen hadden, horen we vaak omroepen dat het weer volledig gaat instorten, terwijl het in de praktijk dan uiteindelijk enorm meevalt.
Is dat misschien een beetje Hollands? Snel in de klaagmodus schieten als het maar even tegenzit, of is het meer de persoonlijke gemoedstoestand op dat moment van genoemde
weervoorlichter? Iets met een glas wellicht dat half vol dan wel half leeg is…
Feit is dat het in Almere in slechts 4 procent van de tijd regent, dus in maar liefst 96 procent van het jaar is het gewoon droog in de stad. Het zijn vast onthutsende cijfers voor een aantal lezers. De veelgehoorde opmerking dat het in Nederland altijd maar regent slaat dus eigenlijk nergens op.
En echt totaal verregende dagen, zo kenmerkend voor de jaren uit onze jeugd, komen sporadisch meer voor tegenwoordig.
Het KNMI in de Bilt kwam enige tijd geleden nog naar buiten met een onderzoek dat aangaf dat het aantal ADS-dagen (Above normal, Dry en Sunny) is toegenomen in de voorbije decennia.
Dit soort warme droge en zonnige dagen zijn dus (gelukkig) talrijker geworden in ons ‘nieuwe’ klimaat. Doordat de lucht tegenwoordig schoner is boven Nederland schijnt de zon vaker dan vroeger.
Het weer blijft trouwens op de vrij zomerse toer de eerste juniweek.
Artikel geplaatst op: 30 mei 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen