Het weer DEZE WEEK
Donderdag zomers warm, later onweer

ALMERE - Het komende etmaal krijgen we te maken met een kortstondige warmteopstuw vanuit het zuidzuidwesten. Zeer warme lucht (in Zuid-Spanje al een week lang tussen de 40 en 44 graden) komt tijdelijk opstomen richting de Benelux. Slechts een gedeelte van die warmte bereikt ook Almere, want het grootste aandeel warmte wordt afgebogen naar Duitsland en Polen.
Woensdag, als de warmere lucht wordt geïntroduceerd in Nederland, hebben we nog vrij veel wolken, hetgeen kenmerkend is voor zo’n warmtefront. De temperatuur is met 18-19 graden ook nog bescheiden te noemen.
Donderdag is er meer zon en bij een zwoele zuidenwind krijgt het kwik dus een flinke lift richting de 25 graden. Later op de dag en ook op vrijdag trouwens is er een toenemende kans op enkele buien. Onweer is daarbij ook mogelijk. De temperatuur gaat op vrijdag weer een vijftal graden terug.
In het weekend blijft het enigszins wisselvallig alhoewel die grote neerslaghoeveelheden van bijvoorbeeld afgelopen zondag achterwege zullen blijven. De wind waait tussen vrijdag en zondag uit de vertrouwde zuidwesthoek en hoge temperaturen zijn met zo’n luchtaanvoer niet mogelijk. Toch komt het kwik eerder bij de 20 graden uit dan bij de 16.
Het vervolg van het weer is niet bepaald slecht. We zien vooral begin juli de uitbreiding van het Azorenhogedrukgebied richting West-Europa. Uitlopers van dat hoog reiken tot over de Benelux.
Gevolg is dat de depressieperikelen gedwongen worden zich op wat noordelijker breedten te gaan afspelen en dat pakt gunstig uit voor ons weer. De neerslagkansen blijven tamelijk klein in Zuidwest-Flevoland, maar qua temperatuur maken we nog niet zoveel winst vanwege de aanlandige wind die blijft doorwaaien.
Meer weer via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 14, max. 19, wind wzw. 3-4, neerslag 45% en zon 25%
Donderdag min. 14, max. 26, wind zzo. 4, neerslag 65% en zon 90%
Vrijdag min. 18, max. 21, wind zw. 4-5, neerslag 60% en zon 70%
Zaterdag min. 14, max. 20, wind zw. 4-5, neerslag 25% en zon 90%
Zondag min. 13, max. 19, wind wzw. 4, neerslag 30% en zon 80%
Artikel geplaatst op: 27 juni 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen