Het weer DEZE WEEK
Fraaie eerste septemberweek

ALMERE - Het is opvallend dat juist na matige zomers de septembermaanden vaak goed uitpakken. Deze eerste septemberweek verloopt bijna voorbeeldig in een kalme atmosfeer met zonnige perioden en prima temperaturen. Ook blijft het voorlopig droog in Almere.
Een hogedrukgebied is uiteraard verantwoordelijk voor deze puike septembersfeer. Vooralsnog ligt de spil van dit gebied ten westen en zuiden van ons. Dit betekent dat de wind nog even een aanlandige component behoudt. Topmaxima van rond 25 graden zijn daarom nog niet haalbaar op donderdag en vrijdag.
In de loop van het weekend en begin volgende week lijkt het accent van het hogedrukgebied ten oosten van Nederland uit te komen. Het gevolg is dat de wind doorruimt naar oost tot zuid.
Met die continentale luchtaanvoer kan drogere en warmere lucht richting Nederland stromen en dat merken we aan de middagtemperaturen. Rond zondag zou het kwik uit kunnen gaan komen in het traject 23 tot 25 graden en de zon schijnt daarbij waarschijnlijk volop. Prima terras - en barbecueweer dus rond 10 september.
In het verleden zijn nog wel maxima tot meer dan 30 graden gemeten rond 10 september zoals in 2006 (warmste septembermaand ooit in ons land).
Het vervolg na 10 september is interessant. Gaat een extra-tropische cycloon op de Atlantische Oceaan roet in het eten gooien, of blijft de ex-orkaan op veilige afstand en werpt deze juist een hogedrukgebied op boven West-Europa. Bij de eerste variant schakelen we over op flinke buien, regenperioden en veel wind en in het tweede scenario wordt het nazomerweer geprolongeerd.
Volgende week veel meer info hieromtrent en kijk ook eens op www.weerprimeur.nl.

weerman Marc Putto
Woensdag min. 13, max. 19, wind nnw. 3, neerslag 10% en zon 65%
Donderdag min. 11, max. 19, wind w. 3, neerslag 10% en zon 60%
Vrijdag min. 12, max. 20, wind w. 3 neerslag 10% en zon 75%
Zaterdag min. 12, max. 22, wind zw. 3 neerslag 10% en zon 70%
Zondag min. 11, max. 23-24, wind zzo. 3, neerslag 10% en zon 80%
Artikel geplaatst op: 05 september 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen