Het weer DEZE WEEK
Zeer koel en wisselvallig tot aan het weekend

ALMERE - Weerkundige rekenmodellen hebben momenteel nog veel moeite met het al dan niet absorberen van voormalige orkanen in hun modellerie. Gaat een extra-tropische cycloon Nadine nabij de Azoren op de Atlantische Oceaan ons weer in positieve, of negatieve zin beïnvloeden, of blijft de ex-orkaan op veilige afstand en werpt deze juist een warmbloedig hogedrukgebied op boven Midden-Europa?
In dit laatste scenario kan het nazomerweer gereanimeerd worden bij zwoele zuidelijke winden, maar waarschijnlijk gebeurt dat deze week nog niet.
Eerder wordt het nog koeler op de woensdag tot en met vrijdag als de bovenlucht geïnjecteerd wordt met een portie koude van hoge breedten. In combinatie met het nog relatief warme Noordzee - en IJsselmeerwater ontwikkelen zich dan enkele flinke buien met kans op onweer.
Het wordt veelal niet veel warmer dan 15-16 graden in Almere en mocht het tijdens de nachten langer uitklaren kan het kwik in de kleine uurtjes teruggaan naar 6-7 graden.
Uiteraard waait de wind steeds tussen (zuid)west en noordwest en is af en toe (vrij) krachtig.
Rond vrijdag komt een hogedrukgebied via het westen naderbij en die ontwikkeling kan juist tijdens het aanstaande weekend beter weer geven. De buienactiviteit lijkt in ieder geval tijdelijk onderdrukt te worden rond zaterdag en wellicht ook zondag nog. Met wat meer zon kan het kwik overdag wat winst maken, terwijl het in de nacht juist een graad kouder wordt.
Nogmaals, de onzekerheid vooral op de middellange termijn is vrij groot vanwege het gedrag van die ex-cycloon, maar de kans is toch wel groot dat het wisselvallige weer na het weekend gewoon weer een vervolg krijgt.
Kijk eens op www.weerprimeur.nl. voor wat meer weerinfo.

Woensdag min. 8, max. 14, wind w. 4, neerslag 70% en zon 55%
Donderdag min. 8, max. 15, wind wzw. 4-5, neerslag 65% en zon 40%
Vrijdag min. 9, max. 14, wind wnw. 4-5, neerslag 85% en zon 25%
Zaterdag min. 7, max. 16, wind nw. 4, neerslag 45% en zon 55%
Zondag min. 6, max. 17, wind zzw. 3-4, neerslag 35% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 19 september 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen