Het weer deze week
Voorlopig nog onbestendig

ALMERE - Na een zeer koude zondagnacht met in Oost-Nederland tot bijna 5 graden vorst aan de grond, liep de temperatuur afgelopen maandag regionaal op tot rond 20 graden.
Ook veel dynamiek in de luchtdruk aan het begin van deze week. Op maandag stond de barometer in Almere zo’n 25 millibar lager dan op zondagochtend. Allemaal tekenen dat er volop beweging in de atmosfeer zit. Dit soort snelle overgangen van weertypes zijn kenmerkend voor een overgangsmaand als september of oktober.
De rest van deze week staat ons weerbeeld nog in het teken van een hardnekkige en nogal stroperige depressie die maar blijft bivakkeren in de buurt van Engeland.
Dit houdt in dat er van tijd tot tijd buiengebieden omheen dit laag Nederland bereiken. Met een stroming tegen de wijzers van de klok in circuleren voortdurend instabiele luchtmassa’s in het Noordzeegebied.
De wind blijft uit de vertrouwde (zuidwest) hoek waaien de komende dagen en is af en toe even vrij krachtig boven de meer open gebieden.
De temperaturen zijn meestentijds normaal voor de tijd van het jaar en komen overdag uit tussen de15 en 17 graden. Koude nachten zijn er voorlopig niet bij en met moeite geraakt het kwik beneden de 10 graden in de kleine uurtjes.
Volgens de kalenderklimatologie is het vaak mooi en warm weer in de eerste oktoberweek. Vorig jaar werd volledig aan dit gegeven voldaan met formidabel weer, onder meer op 1 oktober.
Op dit moment lijkt het er ook niet slecht uit te zien voor de eerste oktoberperiode.
Een hogedrukgebied bij Oost-Europa lijkt zich wat richting de Benelux te zullen uitbreiden.
Volgende week weten we veel meer over die eventuele weersverbetering.
Kijk ook eens op www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 11, max. 16, wind z. 4, neerslag 80% en zon 35%
Donderdag min. 10, max. 16, wind zzw. 4, neerslag 60% en zon 35%
Vrijdag min.10, max. 16, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 45%
Zaterdag min. 11, max. 15, wind w. 4, neerslag 55% en zon 45%
Zondag min. 9, max. 15, wind zw. 4, neerslag 40% en zon 55%
Artikel geplaatst op: 26 september 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen