Het weer DEZE WEEK
Pas in de loop van het weekend beter weer

ALMERE - Vorig jaar beleefden we een formidabele start van de maand oktober met zelfs strandweer. Het kwik steeg in Almere tot bijna 26 graden en de avonden leken wel op echte zomeravonden.
Meestal is de start van oktober goed met regelmatig een laatste vleug nazomerweer. We zagen dat in 1985, 1986 en ook bijvoorbeeld in 2001, toen we pardoes de warmste wijnmaand van de eeuw beleefden.
Dit jaar is het minder rooskleurig, maar zo koud als in de eerste week van oktober 1998 met 6 graden overdag en een snerpende oostenwind, is het ook niet.
Wel is de wisselvalligheid niet van de lucht tot zaterdag vanwege een stroperige depressie nabij Engeland en Schotland.
Telkens worden regenstoringen en buiengebieden op het Noordzeegebied afgevuurd en deponeren flink wat water in onze omgeving. Het waait daarbij ook steeds stevig door uit het zuidwesten en bovendien komt de dagtemperatuur op een lager plan. Vanaf woensdag soms maar 13-14 graden.
Doordat de bovenlucht ook gaat afkoelen in het tweede gedeelte van de week en we nog met relatief warm Noordzee - en IJsselmeerwater zitten, kunnen de buien in Almere nog een extra impuls krijgen.
Veel zon hoeven we niet te verwachten de komende dagen, maar geheel zonloos verlopen de dagen niet.
Toch is er ook nog redelijk weernieuws, want in de loop van het komende weekend komt een hogedrukgebied naderbij en dat onderdrukt de buienactiviteit. Het Europese weermodel laat de hoge luchtdruk daarna zelfs doorlopen tot boven Scandinavië. Mocht die setting daadwerkelijk doorgang gaan vinden volgende week, krijgen we een paar droge en zonnige dagen. De nachten worden dan wel kouder met kans op wat nachtvorst.
Op woensdag 3 oktober is er nog info omtrent de jaarlijkse winterprognose via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 13, max. 15, wind zw. 4-5, neerslag 95% en zon 20%
Donderdag min. 10, max. 13-14, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 35%
Vrijdag min. 9, max. 13-14, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 20%
Zaterdag min. 9, max. 14, wind wnw. 4-5, neerslag 85% en zon 30%
Zondag min. 7-8, max. 15-16, wind w. 4, neerslag 30% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 03 oktober 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen