Het weer DEZE WEEK
Weer een ‘horrorwinter’ ?

ALMERE - Het is oktober en de herfst dient zich aan in de Lage landen. Sommige bomen en struiken etaleren hun onvermijdelijke herfstverkleuringen alweer in optima forma.
Fraaie schakeringen uiteenlopend van okergeel via roestbruin naar scharlakenrood zijn waarneembaar in bos en beemd voor de oplettende Almeerse waarnemer. Rond de tijd dat de blaadjes beginnen te vallen druppelen links en rechts ook de winterprognoses binnen en opvallend daarbij is het hoge de-wens-is-de-vader-van-de-gedachte-gehalte. Iedere voorspeller opteert het liefst voor een koude en sneeuwrijke winter. Nooit hoor of lees je dat iemand met een buitengewoon zachte winter komt. Dat is immers niet ‘sexy’.
Het lijkt er overigens op alsof (net als met de pepernoten en chocoladeletters die dit jaar al op de laatste dag van augustus(!) in sommige supermarktschappen lagen) men verlangt naar steeds vroeger geventileerde winterprognoses.
Een jaar gelden was er plots hilariteit toen een niet helemaal bonafide (buitenlands) weerinstituut ineens met een zogenaamde ‘Horrorwinter’ kwam. Het journaille, tegenwoordig steeds minder wars van dit soort sensationele scoops, pikte het opmerkelijke bericht prompt op en de vermeende Horrorwinter ging als het ware een eigen leven leiden. Nu zou het gaan gebeuren: een megawinter, ‘de winter des doods’ die z’n weerga niet zou kennen, inclusief drie maanden sneeuw en ijs met tenminste twee elfstedentochten in theorie.
De intense koude-uitbraak zou al begin november op de rails staan voor West-Europa en de Kleine IJstijd stond warempel voor de deur! Niet dus.
Volgende week meer over de aanstaande winter van 2012/2013.
Het weer is woensdag en donderdag vrij rustig en nog overwegend droog. Donderdagochtend kan het even koud zijn. Richting vrijdag regent het enige tijd en daarna blijft het meest licht wisselvallig met normale temperaturen voor half oktober.
Bekijk www.weerprimeur.nl eens voor opmerkelijke weerinformatie.

Woensdag min. 6, max. 13, wind n. 3, neerslag 15% en zon 60%
Donderdag min. 4, max. 14, wind zzo. 4-5, neerslag 15% en zon 70%
Vrijdag min. 9, max. 13, wind zzw. 4, neerslag 90% en zon 15%
Zaterdag min. 7, max. 12, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 40%
Zondag min. 8, max. 13, wind wzw. 4, neerslag 55% en zon 55%
Artikel geplaatst op: 10 oktober 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen