Het weer DEZE WEEK
Gevoelig kouder later deze week

Door Marc Putto
ALMERE - Een week geleden waren er al aanwijzingen dat het gevoelig kouder zou kunnen worden rond 25 oktober. Het onvolprezen Amerikaanse weermodel liet toen een flinke thermische aderlating zien voor West-Europa tegen het einde van de maand.

Het afgelopen weekend werd die tendens alleen maar duidelijker en inmiddels maken we ons op voor een ronduit koud slot van deze week. De verzachting is trouwens ook alweer zichtbaar in de weerkaarten, dus we hoeven niet bang te zijn dat we plotseling een langdurige winterfase induiken.
Liep de temperatuur maandag nog op tot (ruim) 20 graden in delen van het land, tegen het weekend is het meer dan de helft kouder. Indrukwekkend daarbij is het verloop van de bovenluchttemperatuur op zo’n 1500 meter hoogte. Afgelopen maandag bedroeg die nog 15 graden in de plus, terwijl deze rond vrijdag zal zijn uitgekomen op bijna -7 graden.
Een verschil van maar liefst 22 graden zie je niet vaak binnen zo’n korte tijd. Die kou in de bovenlucht kan ervoor zorgen dat de buien die tegen het weekend kunnen gaan vallen zelfs al een winterse aard kunnen hebben. De kans op stofhagel en zelfs natte sneeuw neemt daarbij toe. Diegene in Almere die de eerste sneeuwvlokken ziet mag het hier melden.
We moeten dan ook rekening houden dat het kwik op vrijdag en zaterdag midden op de dag soms maar 5 graden kan zijn. Maximaal kan het dan nog net 7 of 8 graden worden in de stad. De gure vrij noordelijke wind maakt het bovendien extra gevoelskoud.
Tevens worden de nachten koud, zeker als het extra uitklaart en de wind tijdelijk wegvalt.
Even buiten de stad kan het zelfs op ooghoogte tot een graad vorst komen vanaf vrijdag.
Meer weerinfo (lange termijn) is er via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 10, max. 14, wind no. 3, neerslag 25% en zon 20%
Donderdag min. 9, max. 12, wind n. 3, neerslag 20% en zon 20%
Vrijdag min. 6, max. 7, wind nno. 4, neerslag 20% en zon 45%
Zaterdag min. -1, max. 7, wind nnw. 4 neerslag 50% en zon 45%
Zondag min. 1, max. 8, wind nw. 4, neerslag 50% en zon 50%
Artikel geplaatst op: 24 oktober 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen