Het weer DEZE WEEK
Kans op storm

door Marc Putto

ALMERE - Nog even terugkomend op de eerste ‘koudegolf’ die we vooral het voorbije weekend beleefden. In Noord-Nederland regende het sneeuwmeldingen afgelopen zaterdagavond en Twente KNMI noteerde zowaar strenge vorst in de nacht naar zondag. Het werd er -10,2 graden vlak boven de grond.
In Almere was van dit alles niets te merken net als in het grootste deel van Nederland.
Na opnieuw wisselvalligheid aan het begin van de week, zitten we op de woensdag even op een vluchtheuveltje van wat hoge druk en is het weer best acceptabel met de zon er prima bij.
In het tweede deel van de week zijn de wisselvalligheid en onstuimigheid weer helemaal van de partij.
Boosdoener is een zeer diepe depressie die blijft bivakkeren nabij Schotland. In de kern daalt de luchtdruk tot 960-965 millibar. Dat is niet zo laag als de cycloon Sandy die de oostkust van Amerika trof onlangs.
Rond vrijdag moeten we vooral een randstoring goed in de gaten houden. Deze kleinschalige en soms zeer felle raddraaiers kunnen tumult geven in de vorm van storm(achtige) winden.
Er is voor de vrijdag dus een kans op veel wind (windkracht 7-8) en mocht de koers van de randstoring minder gunstig uitpakken kan de wind zelfs uithalen tot volle storm met een optie tot korte tijd windkracht 9-10 op de kust. Landinwaarts en ook in Almere zijn dan rukwinden mogelijk tot 100 kilometer per uur. Overigens is het vanaf woensdag tot in het weekend periodiek regenachtig en waait het dus stevig door. De temperaturen komen steeds uit rond de 10 gaden en de nachtvorstperikelen zijn voorlopig voorbij. Meer weerinfo (lange termijn) is er via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 5, max. 11, wind z. 4, neerslag 10% en zon 60%
Donderdag min. 6, max. 10, wind zzw. 5-6, neerslag 90% en zon 10%
Vrijdag min. 5, max. 9, wind zzw. 6-7, neerslag 85% en zon 20%
Zaterdag min. 7, max. 10, wind zzw. 5-6, neerslag 90% en zon 10%
Zondag min. 7, max. 11, wind zw. 5, neerslag 70% en zon 45%
Artikel geplaatst op: 31 oktober 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen