Het weer DEZE WEEK
Waar zijn de herfststormen toch gebleven?

Door Marc Putto
ALMERE - In de jaren negentig roeptoeterde een Helderse weerman herhaaldelijk dat we vanaf 2010 wel eens hele zware stormen zouden kunnen krijgen met windsnelheden tot 250 kilometer per uur. Niets van dit alles is uitgekomen, integendeel. Sinds 1990 is de stormfrequentie alleen maar afgenomen in Nederland.

De voorbije tien jaar hebben we welgeteld twee of drie zware stormen gehad. Oorzaak van het veel minder frequent uit de band schieten van de wind tegenwoordig is het afnemende temperatuurverschil tussen de Poolgebieden en onze gematigde breedten. In de jaren zeventig, tachtig en (begin) negentig waren die aanzienlijk groter dan de laatste pakweg twintig jaar.
Die grote thermische verschillen van weleer zorgden voor diepe(re) depressies richting Schotland en Noordzee en daaraan gelieerd uiteraard krachtiger windvelden.
Het frappante was de afgelopen jaren dat juist tijdens de zomers de stormfrequentie het hoogst was, want sinds 2005 hadden we een paar keer een korte zomerstorm in Almere. Dat geeft ook direct aan hoe pover de zomers verliepen de afgelopen jaren.
De komende tien dagen zit er ook niet veel wind in en is de kans eerder groter op een kalmer weerbeeld.
Het weer wordt een beetje gezapig met zo nu en dan wat regen, maar ook flinke droge dagdelen.
In het temperatuurbeeld verandert niet veel. Overdag steeds rond de 10 graden en tijdens de nacht tussen de 4 en 7.
Zowel depressies als hogedrukgebieden proberen het heft in handen te nemen de komende tien dagen. Vooralsnog blijft de invloed van die depressies het grootst. Enkele regenfronten schampen ons land tot en met het komende weekend. Daarbij lijkt de guurheid van het weer af te nemen en een lichte thermische opmars is dan ook realistisch.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 7, max. 11, wind wzw. 4-5, neerslag 30% en zon 10%
Donderdag min. 9, max. 11, wind wzw. 4-5, neerslag 55% en zon 10%
Vrijdag min. 7, max. 10, wind z. 4, neerslag 30% en zon 20%
Zaterdag min. 6, max. 9, wind zzo. 4, neerslag 60% en zon 10%
Zondag min. 7, max. 10, wind z. 4, neerslag 50% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 07 november 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen