Het weer deze week
Voor de verandering eens droog

Door Marc Putto
ALMERE - Na een zeer langdurige wisselvallige periode is het deze week de beurt aan een nagenoeg droog weerbeeld. Een krachtig hogedrukgebied boven Oost-Europa straalt helemaal uit richting de Benelux en ook Nederland profiteert van de invloed van dit hoog.
De stroming behoudt voorlopig een zuid-component en in deze periode van het jaar betekent dit niet automatisch hoge temperaturen. Een gedeelte van de luchtaanvoer komt namelijk vanaf het Europese vasteland dat gedurende de nachtperiode al flink afkoelt. Overdag kruipt het kwik weliswaar op dankzij de zon, maar veel meer dan 10 graden zit er meestal niet in. Bovendien is de kans op mist en lage wolkenvelden in deze situatie relatief groot.
Geen overtuigende zonnige dagen meer in Almere vanaf deze woensdag, maar een vrij grote kans op hardnekkige wolkenpartijen waarbij het dus wel droog blijft.
De wind uit zuidelijke richtingen houdt zich vooralsnog koest, dus het weer blijft tamelijk kalm.
Tegen het einde van de week en in het weekend zien we weer wat oceanische bemoeienissen met ons Hollandse weer.
Enkele storingen proberen ons via het westen te bereiken en mogelijk lukt dat ook wel. De kans op wat regen neemt dan ook toe vanaf vrijdag. Van een doorbraak naar zeer wisselvallig en onstuimig herfstweer lijkt evenwel nog geen sprake.
De vooruitzichten voor de middellange termijn ogen momenteel wel interessant.
De laatste week van deze novembermaand zou wel eens koud kunnen gaan verlopen met noordoostenwinden. Iets dat trouwens vaak gebeurt in de laatste fase van de slachtmaand.
Meer weerinfo (lange termijn) via de site www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 1, max. 9, wind ozo. 3, neerslag 5% en zon 85%
Donderdag min. 0, max. 8, wind zzo. 3, neerslag 10% en zon 40%
Vrijdag min. 4, max. 9, wind zo. 3, neerslag 15% en zon 40%
Zaterdag min. 5, max. 11, wind z. 4, neerslag 30% en zon 30%
Zondag min. 6, max. 11, wind zzw. 4, neerslag 45% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 14 november 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen