Het weer DEZE WEEK
Voorlopig de laatste koude week?

ALMERE - Prachtig weer gedurende een langere periode is nog steeds schaars in Nederland. Na een formidabele zaterdag viel het weer uitgerekend op zondag tegen met flinke regenvlagen door de Almeerse lucht. Juist tijdens de gedenkwaardige stille tocht voor Richard Nieuwenhuizen was soms bar en boos.
Deze week blijft het tamelijk koud, maar vanaf vrijdag treedt onvermijdelijk de verzachting in als oceanische bemoeienissen vanaf het westen een belangrijker stempel gaan drukken op het weerbeeld. Mogelijk kan het zachtere weer langer gaan aanhouden, want een inval van zachtere lucht na een koude eerste fase van december, biedt doorgaans weinig hoop voor de winterliefhebbers.
De weerhistorie laat zien dat een eenmaal ingezet zonaal (westelijk) weerpatroon rond 15 december niet zelden tot en met Kerst aanhoudt. Dit is evenwel geen wet van Meden en Perzen, maar dat is het in het weer natuurlijk nooit.
Voorlopig blijft het nog even koud in Almere met kans op wat sneeuw, ook nog als er een bui langskomt tot vrijdag.
Vrijdag is de kans op intensievere neerslag (sneeuw, regen of een tussenvorm) groot als de zachtere lucht probeert op te stomen en de aanwezige koude lucht probeert te verdrijven. Een waterkoude zuidooster geeft dan aanvankelijk gevoelstemperaturen beneden -7 graden.
In het weekend zal de koude lucht goeddeels zijn verdwenen en blijft het licht wisselvallig bij een graad of 7.
Opvallend is dat de ijskoude Russische vrieslucht voorlopig in de buurt van Nederland blijft, ook volgende week. Een kleine wijziging in het luchtdrukpatroon of we zitten ineens in de winter.
Voor meer weerinformatie en fraaie foto’s, kijk eens op de geheel vernieuwde website www.weerprimeur.nl

Woensdag min. -2, max. 2-3, wind wzw. 4, neerslag 60% en zon 20%
Donderdag min. -2, max. 0-1, wind zzo. 4, neerslag 25% en zon 40%
Vrijdag min. -2, max. 5, wind zzo. 5, neerslag 90% en zon 20%
Zaterdag min. 5, max. 7, wind zzw. 4-5, neerslag 40% en zon 30%
Zondag min. 5, max. 7, wind zw. 4-5, neerslag 60% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 12 december 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen