Het weer DEZE WEEK
Antiwinters weertype tot na Driekoningen

ALMERE - Na twee koude en zeer sneeuwrijke decembermaanden (2009 en 2010) verliep december 2011 ronduit zacht en ook de laatste dagen van 2012 zat Koning Winter niet op zijn troon. Tot Kerst was overigens nog sprake van een te koude maand.
Waarschijnlijk blijft het tenminste tot en met Driekoningen (6 januari) dit antiwinterse, letterlijk ziekmakende weer. Een traditionele groene Kerst hadden we dus weer eens en zo’n mild weerbeeld tijdens de laatste fase van december is meer regel dan uitzondering.
Ook in de periode rond de jaarwisseling bleef het boterzacht en met name flink wisselvallig. Ook waaide het van tijd tot tijd stevig in Almere.
Weersbepalend blijven, ook in deze eerste week van 2013, uiteraard diepe depressies op het bekende traject IJsland-Schotland. In het kielzog van die lagedrukgebieden worden regelmatig randstoringen en buiengebieden meegenomen richting de Lage Landen. Toch straalt een hogedrukgebied via Frankrijk ook wel uit richting Nederland en onderdrukt de regen soms.
De huidige krachtige straalstroom in de bovenlucht kan in theorie wel zes weken op rij aanhouden. Voorbeelden daarvan hadden we in 1988, 1989 en 1990, maar meer recent ook nog in 2007.
Het is een kwestie van tijd en de golftoppen - en dalen van de stroming moeten anders gesitueerd worden. Eerst dan kan bijvoorbeeld een solide hogedrukgebied goed uit de verf komen en op termijn voor een ander (beter) weerpatroon zorgen.
Voor diegenen die nog op wintersport gaan is dit hedendaagse weertype niet bepaald sneeuwzeker.
Ook in de Alpen komt de zachte oceaanlucht aan en doet het verticale vorstniveau regelmatig stijgen tot zo’n 2.200 meter. Op 1.300-1.500 meter hoogte kan men maxima tot 10 tot 15 graden verwachten.
Het is dus zaak om het flink hogerop te zoeken om goed uit de voeten te kunnen.
Voor meer weerinformatie en fraaie foto’s: www.weerprimeur.nl

weerman Marc Putto

Artikel geplaatst op: 02 januari 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen