Het weer DEZE WEEK
Driekoningen vaak ommekeer in winter

ALMERE - Tijdens het komende weekend wordt het kouder, althans minder zacht. Of we een serieuze vorstperiode gaan meemaken is nog even de vraag, maar de schaakstukken worden wel verzet.
Vooral barometrisch gezien verandert er nogal wat en de zachte zonale zuidwestelijke stromingen van de afgelopen weken raken we vrijwel geheel kwijt.

Lentetemperaturen zoals afgelopen zondagmiddag met tot bijna 11 graden in Almere, zijn er de komende tien dagen in ieder geval niet meer bij. Het aanstaande weekend is het sowieso een graad of tien kouder dan het vorige weekend.
In grote lijnen zien we de luchtdruk gaan stijgen boven het noorden van Europa, terwijl de barometers dalen boven het Europese vasteland. Deze ontwikkeling brengt de wind geleidelijk in de aflandige oosthoek en op die manier kan de koudere lucht geleidelijk gaan binnensijpelen.
Op de woensdag is er eerst nog enige tijd regen samenhangend met een koufront waarachter de wind ruimt naar noordoost en de temperatuurdaling in gang kan worden gezet.
In het weekend zal het zeker een jas kouder zijn geworden met slechts enkele graden boven nul in de middag, maar misschien is dat nog een conservatieve berekening.
Tijdens de nachten kan het licht gaan vriezen na vrijdag.
Veel zon is er niet de komende periode, maar in de loop van het weekend is de kans wat groter indien de lucht droger wordt.
Het vervolg is interessant en mogelijk schakelen we na het weekend over op echt koud weer met ook een toenemende sneeuwkans.
Driekoningen (6 januari) is vaak een kritiek punt voor de winter. Ingezet kouder weer rond Driekoningen houdt niet zelden langer dan een week aan in Nederland.
Meer info via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 6, max. 8, wind wzw. 4, neerslag 75% en zon 10%
Donderdag min. 5, max. 7, wind w. 4, neerslag 35% en zon 10%
Vrijdag min. 3, max. 5, wind no. 3, neerslag 30% en zon 10%
Zaterdag min. -1, max. 3, wind ozo. 3, neerslag 25% en zon 20%
Zondag min. -2, max. 2, wind ozo. 3, neerslag 55% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 09 januari 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen