Het weer DEZE WEEK
Winterse januariweek

ALMERE - De januariwinter regeert deze week in Almere net als in januari 1987, maar toen was de kou van een heel ander kaliber. Die legendarische woensdag, de veertiende januari 1987, maakte Almere zowat de koudste dag mee uit haar geschiedenis en vroor het midden op de dag nog 11-12 graden bij een snerpende oostenwind. De gevoelstemperatuur lag toen op -35 graden en het KNMI adviseerde om de volgende dag binnen te blijven. Die waarschuwing was eigenlijk een dag te laat, want op 15 januari was het al wat minder extreem koud in Zuidwest-Flevoland.
Ook nu is het koud en blijft het bepaald winters koud. Achter de sneeuwstoring van dinsdag die samenhing met een kleine depressie, wordt opnieuw weer wat koudere lucht vanuit het noordoosten meegenomen. De luchtdruk stijgt boven Scandinavië en tezamen met dat opvullende lagedrukgebied dat richting Midden-Europa trekt, is er garantie voor koude luchtaanvoer tot en met het weekend.
Wolkenvelden en flinke zonnige momenten wisselen elkaar af de komende dagen. Overdag komt het kwik veelal uit op iets beneden het vriespunt en tijdens de nachten vriest het meest matig.
Schaatsen kan dan ook op veel meer plaatsen richting weekend, maar de grote toertochten (op de randmeren) zijn voorlopig nog niet aan de orde. Daarvoor zijn nog een paar nachten met strenge vorst vereist.
Tijdens het weekend komt er vanuit het westen zachtere lucht naderbij, maar waarschijnlijk slaagt deze er nog niet in om de vorst definitief uit de Lage Landen te verdrijven.
Het wordt een spannende situatie en het strijdtoneel van de koude en zachte lucht kan zich waarschijnlijk in de buurt van Nederland gaan afspelen.
Meer info via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. -5, max. -1, wind no. 3, neerslag 25% en zon 65%
Donderdag min. -6, max. 0, wind no .3, neerslag 20% en zon 65%
Vrijdag min. -5, max. -2, wind o. 4, neerslag 20% en zon 45%
Zaterdag min. -6, max. -1, wind o. 3, neerslag 20% en zon 45%
Zondag min. -4, max. 1, wind zo. 3, neerslag 40% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 16 januari 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen