Het weer DEZE WEEK
Januariwinter capituleert binnenkort

ALMERE - Het is spijtig te moeten vernemen (zeker voor de ijs- en schaatsliefhebbers), maar het midjanuariwintertje, nou ja januariwinter mogen we inmiddels wel zeggen, loopt op z’n retour.
Warmbloedige oceaandepressies rukken steeds verder op in het aanstaande weekend en slagen er waarschijnlijk wel in om de kou uiteindelijk boven het Europese vasteland op te ruimen. Dit zal niet zonder slag of stoot gaan, daar het omvangrijke koudebastion boven Europa niet direct zal zijn opgeruimd.
Als de weermodellen, onder andere van het Europese centrum voor de middellange termijn, het juist hebben krijgen we volgende week maximale temperaturen tot in de dubbele cijfers en kan er tijdelijk veel wind komen te staan.
De ervaring leert dat zo’n koudegolf zoals we die momenteel meemaken regelmatig nog wat verlenging krijgt. Op zo’n moment blijkt dan dat de opdringende zachte lucht er niet of nauwelijks in slaagt om de kou ongedaan te maken. Voorlopig lijkt het wel te gaan lukken met die verzachting in de loop van het aanstaande weekend.
Tot die tijd blijft het compleet winter in Almere en wordt het zelfs nog iets kouder, zeker als het weer eens wat royaler opklaart in de komende twee nachten. Dan kan het kwik even buiten de stad teruggaan tot rond -10 graden, strenge vorst dus.
Overdag blijft het ook nog uitgesproken koud (vaak bewolkt ook) tot en met zaterdag met ijsdagen, dus het hele etmaal rond in de vorst.
De wind gaat geleidelijk wat ruimen door de verplaatsing van de drukgebieden en deze wordt meer zuidoost en in het weekend zelfs zuid. Met die zuider blijft dan onverminderd koude lucht aangevoerd worden omdat het ook in Frankrijk uitgesproken koud is. Volgende week weten we of de zachte lucht de strijd heeft gewonnen.
Meer info via de site www.weerprimeur.nl of via 0900-1234554.

Woensdag min. -7, max. -3, wind ono. 3, neerslag 15% en zon 25%
Donderdag min. -8, max. -3, wind ono. 3, neerslag 15% en zon 40%
Vrijdag min. -9, max. -4, wind zo. 3, neerslag 10% en zon 65%
Zaterdag min. -7, max. -2, wind zzo. 4-5, neerslag 30% en zon 30%
Zondag min. -2, max. 1/3, wind z. 4-5, neerslag 60% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 23 januari 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen