Het weer DEZE WEEK
Regen, wind en eerst nog zeer zacht

ALMERE - En ineens was de winter voorbij afgelopen zondag en steeg het kwik tot meer dan 5 graden in de plus. In Zeeland, waar het vorige week vrijdagochtend nog 15 graden vroor, werd zondagmiddag bijna 8 graden genoteerd: een bijna Amerikaans temperatuurverschil van 23 graden in bepaald korte tijd.
Medio deze week hebben we zeer hoge temperaturen in huis, want op woensdag kan het in de warme sector van een depressie zelfs 13 graden worden in Almere. Dit soort maxima behoren tot de allerhoogste temperaturen die maar mogelijk zijn eind januari.
Overigens waait het flink door de komende dagen en regent het periodiek flink.
Richting het einde van de week wordt het weer minder zacht en in het eerste sprokkelweekend liggen de maxima rond 5-6 graden. We zien dan een kleine, maar mogelijk venijnige depressie onderlangs doortrekken en dit zou tijdelijk zelfs wat natte sneeuw kunnen geven rond zaterdag met een noordenwind.
Op de langere termijn blijft het flink wisselvallig in Almere en komen de temperaturen op een tamelijk normaal februariniveau uit.
De stroming blijft niet pal west, maar wordt vooral later in de periode noordwest en vanaf 7-8 februari mogelijk zelfs noord gedurende enige tijd.
Die noordenwinden brengen kouder weer met een gerede kans op winterse buien inclusief hagel en sneeuw en in de nachten zou het dan weer wat kunnen gaan vriezen.
Een doorbraak naar echt serieus winterweer met een koude noordoostenwind is voorlopig niet in zicht.
We hebben nu wel een aardige winterse periode beleefd, maar het zogenaamde koudegetal in Almere is opgelopen tot slechts 55. De legendarische winter van 1962/’63, nu exact vijftig jaar geleden, kwam tot bijna 350 in de Bilt, dus gaf bijna zeven keer zoveel kou als die twee winterweken onlangs.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 11, max. 13, wind wzw. 6-7, neerslag 90% en zon 30%
Donderdag min. 5, max. 9, wind zw. 6, neerslag 60% en zon 25%
Vrijdag min. 6, max. 8, wind wzw. 5, neerslag 60% en zon 25%
Zaterdag min. 3, max. 5, wind n. 5-6, neerslag 70% en zon 35%
Zondag min. 0, max. 4, wind zw. 3, neerslag 50% en zon 45%
Artikel geplaatst op: 30 januari 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen