Het weer DEZE WEEK
Richting weekend nog wat kouder

ALMERE - In de jaarlijkse winterprognose die ik in oktober voorafgaand aan de winter deed (te beluisteren is via de weerprimeurlijn), ging ik voor dit winterseizoen uit van een ‘koude kwakkel’. Na een bijna recordzachte fase tussen 22 december en 10 januari dit jaar werd het vervolgens flink winters en ook momenteel zijn we weer vertrokken voor een inderdaad koude kwakkelperiode zonder dat de stenen uit de grond vriezen.
Dus al voor het zestiende jaar op rij zit er geen gevriesdroogde luchtaanvoer vanuit Rusland in met overdag -7 en gedurende de nacht ruim onder -10 graden. Ook hebben we geen stevig doorwaaiende oostenwind zoals in ‘ouderwetsche’ winters. Het is meer een weertype met wat sneeuw en overdag net boven nul.
Vooral op woensdag is de kans op enkele buien met hagel en sneeuw groot te noemen en dan kan het even wit worden in Almere. De temperatuur komt vanwege een stevige aanlandige wind uit noordwest nog wel boven nul uit dus een deftig sneeuwdek dat lang blijft liggen is er waarschijnlijk niet bij.
Overigens zijn er flinke opklaringen, maar de genoemde winters getinte buien steken dus ook de kop op zo nu en dan.
Richting het weekend wordt de koude luchtlaag nog wat dikker en vriest het in de nachtperiode licht tot matig als het langer uitklaart. Ook overdag komt het kwik geleidelijk lager uit en wordt de sfeer dus al met al winterser.
Tot na het weekend blijft het koud, maar een echte vorstperiode zit er waarschijnlijk niet in, dus of we nog uitgebreid op de schaats komen voor half februari, is twijfelachtig.
In 1986 werd de Elfstedentocht op 26 februari gehouden. Er zou een weerkundig wonder moeten geschieden wil die tocht ook dit jaar rond die datum doorgang vinden.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 1, max. 4, wind nnw. 5, neerslag 65% en zon 45%
Donderdag min. 2, max. 5, wind nw. 4-5, neerslag 65% en zon 45%
Vrijdag min. 0, max. 3, wind n. 3-4, neerslag 40% en zon 40%
Zaterdag min. -3, max. 2, wind n. 3-4, neerslag 30% en zon 50%
Zondag min. -4, max. 1, wind nno. 3-4, neerslag 35% en zon 55%
Artikel geplaatst op: 06 februari 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen