Het weer DEZE WEEK
Oplopende temperaturen vanaf donderdag

ALMERE - Voor schaatsliefhebbers is dit niet bepaald de ideale winter, maar diegenen die van een flink pak sneeuw houden komen goed aan bod dit seizoen.
Neem nu afgelopen zondagnacht toen uitgerekend Almere de grootste sneeuwdump van het land kreeg. Op de meeste plaatsen viel meer dan 15 centimeter met als hoogst doorgegeven sneeuwdek 18 centimeter. Voor de meeste Almeerders was dit de sneeuwsituatie van de afgelopen jaren.
Na een ronduit koud begin van de week waarin de gevoelstemperatuur veelal uitkwam op rond -10 graden, wordt het minder koud de komende dagen. Later in de week stijgt het kwik naar 7-8 graden.
Donderdag valt er neerslag, waarschijnlijk wordt dit weer sneeuw, maar als het sneeuwt gaat er beslist niet zo’n enorm pak vallen als zondag. Bijna 2 decimeter sneeuw blijft toch een zeldzaamheid.
Vervolgens komt dus die zachtere lucht binnen (in Noord-Frankrijk wordt al 12 graden verwacht) en doordat de lucht over het nog koude land wordt aangevoerd neemt de kans op mistperikelen toe.
Richting het weekend zit de wind in de mildere zuidwesthoek en blijft het meest half tot zwaar bewolkt.
Ook de nachtelijke vorst is dan verdwenen uit Zuidwest-Flevoland (minima van 3 graden boven nul).
Wat er na het weekend gebeurt is nog onzeker, maar waarschijnlijk herpakt de hoge druk zich weer boven Scandinavië zodat de wind mogelijk weer terugkeert in de noordoosthoek. Stroomopwaarts richting Baltische Staten en Rusland zit echter weinig echte kou, dus al wordt die wind noordoost of oost, wordt het niet direct steenkoud in Nederland.
In een later stadium zou de luchtdruk juist kunnen gaan stijgen richting IJsland en Groenland.
Hierover volgende week meer duidelijkheden.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. -5, max. 2, wind zo. 3-4, neerslag 5% en zon 65%
Donderdag min. -2, max. 3, wind z. 5, neerslag 80% en zon 25%
Vrijdag min. 2, max. 5, wind zw. 4, neerslag 35% en zon 20%
Zaterdag min. 2, max. 6, wind wzw. 4, neerslag 40% en zon 30%
Zondag min. 3, max. 7, wind zw. 4, neerslag 35% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 13 februari 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen