Het weer DEZE WEEK
Ronduit winterse februariweek

ALMERE - Veel mensen hebben de lente al een beetje in hun hoofd en dat is ook niet zo verwonderlijk na een tamelijk winterse winter dit seizoen. Ook de dagelijks toenemende daglengte speelt een rol bij het opkomende lentegevoel en met name is dat ook bij de vogels het geval die soms al hun hoogste lied zingen bij het ochtendkrieken.
Lenteliefhebbers moeten in ieder geval tot begin maart geduld hebben, want het wordt weer een flink stuk kouder, zeker in het tweede gedeelte van deze week. Tot in het aanstaande weekend blijft het met name in de nachten flink vorstig, terwijl het kwik overdag met moeite boven het vriespunt uitkomt.
Er komt nu ook een doorstaande ooster te staan (soms vrij krachtig, 5) die het extra gevoelskoud maakt in Almere. Mocht die wind wat gaan luwen in de nachten en het klaart goed uit, dan kan het koud worden met laagste minima tot bij de -5 of -6 graden tegen de vroege ochtend.
Het aandeel zon is vooralsnog mondjesmaat, maar later in de week als de luchtaanvoer wat droger wordt kan de zon er meer bij gaan komen. Een zo goed als helder dagdeel is dan zeker mogelijk.
Deze hele week is een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië weersbepalend en tezamen met lagere druk boven het centrale deel van Europa wordt een stevige oostelijke stroming in stand gehouden. Die oostenwinden blijven voortdurend koude en droge lucht aanvoeren vanuit de winterse brongebieden stroomopwaarts.
De fase tussen half en eind februari was niet zelden de allerkoudste periode van de winter in het verleden. Neem bijvoorbeeld de jaren 1985 en 1986 toen de elfstedentochten (toen kon dat nog) in beide jaren na de twintigste februari werden verreden. Over schaatsen gesproken, heel misschien lukt dat ook in Almere komende zondag en dan op ondiepe sloten en wellicht op een enkele natuurijsbaan.
Meer info via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. -1, max. 2, wind ono. 4, neerslag 10% en zon 30%
Donderdag min. -3, max. 1, wind ono. 4, neerslag 15% en zon 25%
Vrijdag min.-4, max. 1, wind ono. 4-5, neerslag 15% en zon 35%
Zaterdag min. -4, max. 1, wind no. 4, neerslag 20% en zon 55%
Zondag min.-5, max. 2, wind ozo. 3-4, neerslag 20% en zon 60%
Artikel geplaatst op: 20 februari 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen