Het weer DEZE WEEK
Temperatuur eindelijk in de dubbele cijfers

ALMERE - Het heeft lang geduurd, maar nu is het eindelijk de beurt aan lenteachtige temperaturen in Almere. Opvallend de afgelopen weken was dat de temperaturen voortdurend op een tamelijk laag peil lagen en uitschieters richting de 10 graden er niet bij waren.
Dinsdag lukte dat wel met maxima die zelfs richting de 15 graden liepen. Ook de zon was ruimschoots aanwezig en dat gaf het geheel kleur. Op woensdag en vooral periode daarna zal er iets meer bewolking gaan komen en vooral in het weekend kan het alweer tot regen komen door de werking van een opkomende oceaandepressie.
Wel blijft de wind tot en met het weekend in de relatief zachte zuidhoek bivakkeren zodat de temperaturen niet direct omlaag gaan. Toch ligt arctische kou op de loer rond het weekend.
De voorbije dagen was het steeds stuivertje wisselen (bij de weermodellen) tussen zeer koude, bijna compleet winterse oplossingen en scenario’s met betrekkelijk normale temperaturen voor begin maart.
Het ‘probleem’ dat het de diverse weercentra lastig maakt is een zeer omvangrijk koudereservoir dat al meer dan een week boven Noord-Europa ligt en steeds zuidwaarts wil uitstromen. De vraag is telkens hoe ver zuidwaarts deze ijskoude lucht gaat uitstromen de komende week.
Komt de vorstgrens tot bij Denemarken, of geraakt de allerkoudste lucht wellicht tot over het noordoosten van Nederland, hetgeen ook een realistische optie zou kunnen zijn.
Als we de kalenderklimatologie erbij betrekken zien we dat het in het verleden rond half maart vaak een duidelijk koudere fase optrad. Als voorbeeld is 1979 aan te geven toen het in Almere nog tot een heuse sneeuwjacht kwam op een doordeweekse middag. We gaan met interesse zien hoe het uiteindelijk zal gaan uitpakken.
Meer info op Weerprimeur.nl.

Woensdag min. 3, max. 14, wind o. 3-4, neerslag 10% en zon 65%
Donderdag min. 4, max. 12, wind ozo. 4, neerslag 15% en zon 60%
Vrijdag min. 6, max. 12, wind zo. 4, neerslag 45% en zon 20%
Zaterdag min. 7, max. 12, wind zo. 4, neerslag 60% en zon 25%
Zondag min. 7, max. 10, wind z. 4, neerslag 60% en zon 25%
Artikel geplaatst op: 06 maart 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen