Het weer DEZE WEEK
Koudste maartfase in ruim kwart eeuw tijd

ALMERE - Momenteel beleven we de koudste maartfase sinds 1987 als we kijken naar de periode half maart. Destijds in 1987 was de hoofdwinter al koud met op 14 januari een legendarische dag waarop het niet veel warmer werd dan -10 tot -13 graden en het voor het gevoel wel -35 leek door de snerpende wind.
Maart gaf nog een ijzige apotheose met in Noord-Nederland de ijzelramp die het bomenbestand ongekend aantastte aldaar. Op 18 maart kon zelfs nog worden geschaatst op het Zuidlaardermeer.
Inmiddels is het allerkoudste weer met gevoelstemperaturen tot -12 graden voorbij en oogt het ook vriendelijker in Almere met wat meer zon.
De wind krijgt op woensdag een noordcomponent en de kans op een enkele sneeuwbui is mogelijk.
We leven inmiddels half maart en we hebben precies een week terug kunnen zien waarin het kwik in staat is. Maximaal werd het immers een bijna zomerse 19 graden op sommige stekken. Overdag zien we de temperaturen iets hoger komen dan op maandag en dinsdag toen het in een deel van het land bleef vriezen.
De nachten blijven ronduit koud met tot vrijdagochtend kans op lichte of matige vorst.
Pluspunt is dat de zon meer uren maakt de komende dagen en het geheel iets fleuriger doet ogen.
Tegen het weekend nadert een portie zachte lucht vanuit het westen samenhangend met een opkomende depressie en aansluitend volgt neerslag en gezien de koude voorgeschiedenis kan dat sneeuw zijn die later in regen overgaat.
Zicht op onvervalst lenteweer is er nog niet, hoewel er voor eind maart toch wel wat aanwijzingen zijn dat het flink zachter zou kunnen worden.

Woensdag min. -5, max. 3-4, wind nnw. 4, neerslag 30% en zon 70%
Donderdag min. -4, max. 3, wind n. 3, neerslag 15% en zon 80%
Vrijdag min. -5, max. 3-4, wind zzo. 4, neerslag 20% en zon 75%
Zaterdag min. -1, max. 4-5, wind zzo. 4, neerslag 80% en zon 20%
Zondag min. 2, max. 6, wind zw. 4, neerslag 55% en zon 35%
Artikel geplaatst op: 13 maart 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen