Het weer DEZE WEEK
Zeer koude lucht blijft heel dichtbij

ALMERE - Deze week zijn er grote verschillen in weerbeeld en temperatuur tussen het hoge noorden van het land en de zuidelijke gebieden zoals Brabant en Limburg. Die verschillen waren er afgelopen zondagavond al. Nadat de temperatuur zondagmiddag was opgelopen tot 10-11 graden in randstad, sneeuwde het in Groningen goed door en daar lag maandagochtend nog 5 centimeter sneeuw.
Een zeer hardnekkig koudebastion blijft de hele week ten noorden van Nederland bivakkeren. Aan de andere kant probeert juist een portie zachte lucht via Frankrijk op te dringen naar het noorden en deze twee luchtsoorten ontmoeten elkaar zo rond de tweeënvijftigste graad noorderbreedte. Juist dus in onze omgeving vindt dus de confrontatie plaats tussen de nawinter en het lenteweer. Regelmatig valt er dan ook neerslag, soms in de vorm van natte sneeuw. Vooral op woensdag trekt een storing met neerslag over Almere en het is dan ook waterkoud met slechts 3-4 graden.
Daarna lijkt de wat zachtere lucht tijdelijk wat meer te zullen opkomen uit het zuiden en rond vrijdag zou het kwik in Almere even kunnen uitvloeien naar 8-9 graden. Vervolgens zien we toch weer een versterking van de invloed van het koude hogedrukgebied boven Scandinavië en in de loop van het weekend voert een toenemende oostenwind weer kou aan. Het Amerikaanse weermodel komt zelfs met een minimumtemperatuur tot -7 graden voor Midden-Nederland op 25 maart. Niet recordkoud, maar wel een zeer lage temperatuur voor eind maart.
Pas in de laatste maartfase lijkt het definitief wat milder te zullen worden met nog steeds een regenkans. We kunnen dus geleidelijk al spreken van een vrij laat voorjaar 2013.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. -1, max. 4, wind nno. 4, neerslag 60% en zon 25%
Donderdag min. -2, max. 5, wind nw. 3, neerslag 25% en zon 60%
Vrijdag min. -1, max. 8, wind o. 4-5, neerslag 40% en zon 40%
Zaterdag min. -2, max. 4, wind o. 4, neerslag 50% en zon 40%
Zondag min. -3, max. 2-3, wind ozo. 4, neerslag 35% en zon 50%
Artikel geplaatst op: 20 maart 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen