Het weer DEZE WEEK
Weer een povere zomer?

ALMERE - De afgelopen weken hadden grote delen van Europa een ongemeen koude ‘lenteperiode’. Nederland noteerde de koudste maartmaand sinds 1987 en de laatste tien dagen waren zelfs in honderd jaar tijd niet zo winters geweest.
Sneeuwstormen in Noord-Frankrijk en Engeland inclusief recordlage temperaturen voor maart. Zelfs Zeeland pikte wat mee van de sneeuwjacht op 23 maart en sommige waarnemers aldaar spraken van de heftigste sneeuwdrift sinds de beruchte winter van 1978-1979. In Almere viel natuurlijk die ijskoude oostenwind op vorige week die een windchill tot -10 gaf.
De gehele atmosferische circulatie boven het noordelijk halfrond is geblokkeerd en zit dus als het ware op slot. De straalstroom, normaliter gericht op West-Europa met de bekende regenperikelen en veel wind erbij slingert nu helemaal om Europa heen en komt ergens ter Hoogte van Noord-Afrika binnen. Een stelregel is dan ook ‘als de luchtdruk in het noorden van Europa hoog is (en dat is al weken achtereen het geval) zijn de depressies gedwongen een zuidelijke koers te varen. Het Middellandse Zeegebied heeft dan ook vaak te maken met ronduit slecht weer in deze situatie.
In het huidige koude patroon komt nog maar amper verandering, hoewel de scherpste kantjes wel van de kou af zijn momenteel. Het nadeel voor de komende maanden is het koude zeewater (nu rond 4 graden) en als de wind aanlandig is straks, zitten we tot half juni voortdurend met te lage temperaturen, zeker in de randstad.
Nu komt op de koop toe WSI (Weather Services International) met een slechte zomer op de proppen. Dit instituut uit Amerika voorziet een koele en natte zomer voor West-Europa. Deze uitspraak op grond van een hardnekkig luchtdrukpatroon dat we eigenlijk ook de voorbije zomers zagen in juli en augustus. Laat ik nou zelf meer het idee hebben dat we juist een goede zomer zullen bekomen.
Meer info via www.weerprimeur.nl.
Artikel geplaatst op: 03 april 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen