Het weer DEZE WEEK
Nauwelijks vorstelijk weer dinsdag

ALMERE - Vorige week was het ronduit warm in een deel van Nederland. Op woensdag 24 en donderdag 25 april haalde met name Zuid-Nederland maximale temperaturen in de buurt van de voorzomerse 23-24 graden. Almere kwam een paar graden minder hoog uit.
Op vrijdag de 26e passeerde een koufront dat enige tijd wat regen gaf. Indrukwekkender was de ferme terugval in temperatuur, (in de vooravond nog maar 8-9 graden, bij een naar noordwest geruimde wind.
Het voorbije weekend bood overwegend droog weer, maar het was wel 'een jas' koeler. Overdag kwam de temperatuur op een bescheiden 11 graden uit zaterdag en zondag (goeddeels zonnig) gaf tot 13-14 graden. Bovendien stond er toen weinig wind en voelde het niet bepaald koud aan in de middag.
De rest van deze week zal veelal droog verlopen met veelal iets benedennormale temperaturen.
Op dinsdag 30 april, een historische dag, ligt Nederland ingeklemd tussen de zeer koele lucht vanaf de oceaankant en de aanmerkelijk warmere lucht (Polen tot 30 graden) ten oosten van ons. Het blijft sowieso aan de koele kant. In Amsterdam en Almere zal het niet veel warmer worden dan een graad of 11-12 in de middag. Elders in het land, zeker in het oosten kan het (veel) zachter worden. Echt vorstelijk weer zoals bijvoorbeeld op 30 april 1993 (tot 28 graden en veel zon) zal het dus niet zijn. Overtuigende oranjezon is amper van de partij en zelfs een droog weergarantie is nauwelijks voor de volle honderd procent af te geven. Doordat het genoemde overgangsgebied tussen twee luchtsoorten nadrukkelijk bij Nederland ligt op 30 april, is een precieze prognose erg lastig te geven. Laten we ons voor één keer extra concentreren op deze bijzondere dag zelve en niet zozeer blindvaren op dat weer.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.
Artikel geplaatst op: 29 april 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen