Het weer DEZE WEEK
Onbestendig weer in aanloop naar Pinksteren

ALMERE - Het weer met Pasen en Pinksteren luistert altijd nauw, temeer daar er doorgaans veel buitenactiviteiten plaatshebben op en rond deze feestdagen. Het frappante is dat juist het weer op deze dagen doorgaans moeilijk te verwachten valt. Dat heeft vooral te maken met de regelmatige aanwezigheid van zowel koude - als warme lucht in de buurt van Nederland.
Zo’n overgangsgebied met twee luchtsoorten gaat doorgaans gepaard met neerslag en het is daarom vaak de vraag of die neerslag überhaupt komt en als het komt wanneer deze dan arriveert. Twee klassieke variabelen die de meest ervaren weerlieden dikwijls de nodige hoofdbrekens bezorgen.
Duidelijk is in ieder geval dat de aanloop naar Pinksteren periodiek nat verloopt en ook wat te koel.
Toch komt de temperatuur op woensdag en donderdag uit rond de 15 graden of iets hoger en dat zijn ongeveer normale waarden voor half mei. In 1998 had Almere tot 32 graden rond deze fase van mei.
Interessant is de ontwikkeling juist tijdens het weekend waarin Pinksteren valt. Een zonder meer flink neerslagsignaal wordt al enige dagen afgegeven voor 18 en 19 mei. Een lagedrukgebied wordt dan nota bene exact boven Nederland berekend en in het ongunstigste geval regent het dan uren opeen.
De exacte positie van het laag ten opzichte van Almere is van belang. Komt dat bijvoorbeeld 50 kilometer oostelijker uit, dan kan de grootste plas water elders vallen. Wel waait er dan een koude noordenwind bij 10-11 graden op Pinksterzondag. Voorlopig gaan we toch maar uit van een neerslagrijke Pinkster en dan kan het wellicht nog iets meevallen. Na het komende weekend lijkt de atmosfeer te stabiliseren: de droge perioden krijgen de overhand en het wordt zonniger.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 9, max. 16, wind zzw. 4, neerslag 65% en zon 30%
Donderdag min. 8, max. 15, wind zzo. 4, neerslag 45% en zon 45%
Vrijdag min. 9, max. 16, wind nno. 3, neerslag 55% en zon 40%
Zaterdag min.10, max. 14, wind nnw. 4, neerslag 90% en zon 20%
Zondag min. 9, max. 11-12, wind nw. 5, neerslag 60% en zon 35%
Artikel geplaatst op: 15 mei 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen