Het weer DEZE WEEK
Zomer 2013 niet hoog in de peilingen

ALMERE - Iedereen is razend benieuwd wat de komende zomer ons gaat brengen. Eindelijk een hittegolf? De voorlopige peilingen voor wat betreft de aanstaande zomer zijn povertjes. Zowel World Climate Service als het Britse UKMO verwachten een te koele zomer voor een groot deel van West-Europa.
Zeer opmerkelijk is dat ook de maand mei hoogstwaarschijnlijk als te koud de boeken in zal gaan. Dat zou betekenen dat iedere maand in 2013 tot nu toe te koud is (geweest) en zo’n situatie deed zich 35 jaar terug voor het laatst voor in Nederland. Dit gegeven zegt trouwens niets over de komende zomer waarover enkele klimaatinstituten dus nu bij voorbaat al negatief zijn. Wie weet bekomen we de stabielste zomer van de eeuw straks? Feit is wel (nog steeds) dat het zeewater veel te koud is voor de tijd van het jaar en voorlopig blijft dat zo gezien het aanhouden van het koele weerbeeld.
Na de korte opflakkering van de temperatuur met Pinksteren, zitten we halverwege deze week volop in de reguliere koele zeelucht. Periodiek regent het soms nog wat, of valt er een enkele bui. Het gehele weerpatroon blijft vooralsnog licht ‘gestoord’ zoals ze dat in België vaak zeggen.
We zien deze week de hogedrukgebieden bivakkeren op de Atlantische Oceaan en de lagedruk veelal in onze omgeving rondtollen. Het moge duidelijk zijn dat behoudens een paar droge dagdelen met ook wat zon, het grootschalige weerbeeld in Almere tamelijk onbestendig blijft.
Pas begin juni is er kans op een duidelijk weerherstel waarbij de temperatuur kan oplopen tot wellicht bovennormale waarden. Meer weerinfo eventueel via www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 22 mei 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen