Het weer DEZE WEEK
Europese moesson aan zet?

ALMERE - De luchtdruksituatie voor de komende dagen heeft veel weg van een situatie die doet denken aan de beruchte Europese moesson. Toch zijn er ook wel weer wat lichtpuntjes te noemen in een later stadium.
In veel voorzomerseizoenen (neem 2010, 2011 en vorig jaar) warmt het in mei al flink op zoals op dit moment eigenlijk alleen (al een paar weken) gebeurt in de Scandinavische landen en Rusland, waar Moskou waarschijnlijk de warmste meimaand ooit noteert.
Als gevolg van die grootschalige flinke opwarming (boven Europa in veel gevallen) komt als tegenreactie in juni vaak een situatie op gang met toestroom van beduidend koelere lucht vanaf de oceaan. Kille noordwestenwinden verpesten het weer in juni soms wel drie weken lang.
Nu hebben we zo’n warme voorgeschiedenis niet gehad, maar toont de weerkaart dus een situatie als ware er zo’n moesson aan zet is straks. We zien een solide hoog op de oceaan en lagedrukgebieden in de buurt of net ten oosten van Nederland. De pech is er natuurlijk nog steeds dat het zeewater voor onze kust veel te koud is en zo lang die wind niet aflandig wordt blijft deze aanlandig (bijna Cruijffiaans) en wordt het natuurlijk nooit echt warm in Almere.
Woensdag tot en met zondag vallen er periodiek enkele kille buien vanaf zee en is het met hooguit 15-16 graden natuurlijk nog te koud voor eind mei.
Als er in het weekend een portie buien wordt meegenomen uit het noorden komt het kwik zelfs weer uit tussen de 10 en 13 graden overdag. De wind blijft voornamelijk uit het noordwesten waaien.
Tussendoor zijn er ook droge momenten, soms zelfs met felle opklaringen en dan oogt het fraai.
Toch zien we vooral na het weekend een uitloper van het Azorenhoog richting West-Europa reiken en dat biedt voorzichtig hoop op een stabieler, droger en zonniger weerbeeld op termijn.
Meer (achtergrond) info over de eventuele ommekeer naar plezant zomerweer begin juni is te vernemen via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 10, max. 14, wind zw. 3, neerslag 80% en zon 20%
Donderdag min. 10, max. 15-16, wind nw. 4, neerslag 80% en zon 40%
Vrijdag min. 11, max. 15-16, wind nw. 4, neerslag 60% en zon 40%
Zaterdag min. 11, max. 14, wind nnw. 4, neerslag 85% en zon 20%
Zondag min. 10, max. 13, wind nw. 4, neerslag 85% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 29 mei 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen