Het weer DEZE WEEK
Formidabel juniweer tot en met ‘t weekend

ALMERE - Eindelijk kunnen we ronduit profiteren van een hele fraaie weerfase die tenminste tot en met het aanstaande weekend duurt. Ook daarna blijft het waarschijnlijk nog tamelijk zomers, maar dan neemt wel de neerslagkans geleidelijk toe. Het blijft tenslotte Nederland nietwaar?
Afgelopen maandagnacht kwam het nog tot nachtvorst in het zuidwesten en oosten van het land doordat het helder was in de van origine polaire luchtsoort. Nachtvorst begin juni is niet uniek.
De wind had nog een noordcomponent en dat gaf aanvankelijk wat wolkenvelden vanaf de Noordzee.
Zodra de wind een noordoostcomponent krijgt (zeker vanaf vandaag) wordt de koude instroom vanaf zee met wolkenpartijen de pas afgesneden en wordt drogere lucht meegenomen vanuit Scandinavië.
In het tijdpad woensdag tot en met zondag schijnt de zon ‘overweldigend’ in Almere en blijft het droog.
Die zon kan in een veelal wolkenloze en ook diepblauwe lucht wel zo’n 13 tot 14 uren maken, zeg maar het maximale aantal uren zon dat mogelijk is in de eerste week van juni.
De avonden zijn natuurlijk ook erg lang in deze fase van het jaar en doordat het ook zo helder is wordt het pas rond 23.15 uur donker buiten.
Het meest opmerkelijke is de temperatuur richting het einde van de week die uit gaat komen in het traject 22-25 graden. Voor diegenen die willen barbecueën bijna ideale omstandigheden, zeker vanwege het feit dat de noordoostenwind niet meer dan matig van sterkte is tijdens de avonduren.
De nachten blijven overigens opmerkelijk koel met een graad of 6 in de nanacht en vroege ochtend.
Verantwoordelijk voor dit mooie weer is uiteraard een hogedrukgebied met het accent voorlopig richting de Noordzee en Scandinavië. Een droge en vrij warme noordoostcirculatie is dus het gevolg.
Meer (achtergrond) info over de eventuele ommekeer naar plezant zomerweer begin juni is te vernemen via de website www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 10, max. 19, wind nno. 3, neerslag 0% en zon 100%
Donderdag min. 11, max. 22, wind no. 3, neerslag 0% en zon 100%
Vrijdag min. 12, max. 22, wind no. 3, neerslag 0% en zon 95%
Zaterdag min. 11, max. 21, wind no. 3, neerslag 0% en zon 95%
Zondag min. 12, max. 23, wind no.3, neerslag 5% en zon 90%
Artikel geplaatst op: 05 juni 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen