Het weer DEZE WEEK
Gewoon Hollands zomerweer

ALMERE - De komende pakweg tien dagen wordt het heel gewoon Hollands zomerweer in Almere. De noordelijke tot noordoostelijke stroming verdwijnt en maakt plaats voor een zuidwestelijke variant.
Dit betekent dat die hardnekkige wolkenvelden en de junikilte (zoals afgelopen maandag nog het geval was) niet meer aan de orde zullen zijn. Op Vlieland en Terschelling gaf deze noordstroming afgelopen weekend nog gevoelstemperaturen van 8-9 graden overdag. Zeer laag voor juni!
Met zo’n zuidwesttype stroming kan de temperatuur kortstondig tot hoge waarden oplopen in het voorportaal van een storing. In ‘t weekend zou dit bijvoorbeeld kunnen gebeuren.
Nadeel is wel dat een stroming uit zuidwest of west periodieke wisselvalligheid met zich meebrengt. Op woensdag en donderdag is er een vrij grote buienkans en is het aandeel zon dus ook minder.
Wanneer vrijdag en zaterdag een uitloper van een hogedrukgebied arriveert schijnt de zon weer vaker en loopt ook de temperatuur weer op naar ruim 20 gaden.
De echte traditionele westcirculatie inclusief de straalstroom loopt relatief noordelijk over Schotland richting IJsland, maar in het kielzog worden regelmatig storingen meegenomen die het Noodzeegebied tijdelijk schampen. Een weerkundige stelregel is min of meer dat als zo’n zonale stroming zich instelt rond half juni, het doorgaans tot begin juli duurt voordat een ander weerregime zich aandient. Voorzichtig kunnen we daarom ook stellen dat een periode met stabiel en warm, of zelfs heet weer er deze maand waarschijnlijk niet meer in zal zitten, behoudens die enkele dag, of hoogstens twee warme dagen waarbij het kwik kan oplopen tot tegen, of rond 30 graden in Flevoland.
Veel regen samenhangend met die verstoringen wordt overigens niet verwacht de komende periode. Meer (achtergrond) info over het zomerweer is te vernemen via de website www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 13, max. 21, wind zw. 4, neerslag 35% en zon 35%
Donderdag min. 16, max. 19, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 30%
Vrijdag min. 11, max. 19, wind wzw. 4, neerslag 20% en zon 80%
Zaterdag min. 12, max. 21, wind zzw. 4, neerslag 30% en zon 70%
Zondag min. 11, max. 18-24, wind zzw. 4, neerslag 60% en zon 60%
Artikel geplaatst op: 12 juni 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen