Het weer DEZE WEEK
Kortstondige warmtepiek

ALMERE - Gewone Hollandse zomers worden doorgaans gekenmerkt door langdurige wisselvallige perioden waarbij het af en toe regent of tot enkele buien komt. Tussendoor zijn natuurlijk ook altijd de betere dagdelen (die nooit heel lang duren) aan te geven met flink wat zon en aangename temperaturen.
Een duidelijk kenmerk van zo’n normale Hollandse zomer is ook de soms zeer snelle opgang van de temperatuur. Dezer dagen hebben we daarvan een ultiem schoolvoorbeeld.
Was het afgelopen zaterdag overdag nog uiterst kil met een graad of 7-8 voor het gevoel op de Waddeneilanden. Op de woensdag voelt het buitenshuis op sommige stekken aan als dik 35 graden.
Een ongewoon hete portie Noord-Afrikaanse lucht heeft ruimte gevonden zich scherp noordwaarts uit te breiden en momenteel zitten we midden in deze zeer warme luchtbel met ook in Almere een tropische sfeer. Op woensdagavond blijft het nog zeer lang erg warm met tot nabij middernacht nog een temperatuur in de buurt van de 25 graden. Wel neemt de kans op een enkele donderbui dan al toe, maar of het tot echt noodweer komt met een halve meter water in de straat is twijfelachtig.
Op donderdag stroomt de koele lucht alweer binnen en de dagen daarna staan we gewoon weer met beide benen op de Almeerse grond met een graad of 18 op de thermometer.
De wisselvalligheid neemt ook weer toe dan en de normale Hollandse zomer is weer helemaal terug.
Zicht op echt stabiel zomerweer is er niet voor begin juli en zelfs dan is het uiteraard niet zeker of de hoogzomer nu eindelijk eens een keer puik weer wil gaan opleveren. De afgelopen jaren waren de maanden juli en augustus niet bepaald zomers te noemen vanwege die vele buienperikelen.
Meer (achtergrond) info over het zomerweer is te vernemen via de website www.weerprimeur.nl.


Woensdag min. 20, max. 32, wind ono. 3, neerslag 40% en zon 100%
Donderdag min. 18, max. 23, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 60%
Vrijdag min. 14, max. 18, wind wzw. 4, neerslag 70% en zon 30%
Zaterdag min. 12, max. 17, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 25%
Zondag min. 11, max. 17, wind wzw. 4, neerslag 60% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 19 juni 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen