Het weer DEZE WEEK
Koele en licht wisselvallige week

ALMERE - In de kalenderklimatologie is het tijdvak tussen 18 en 24 juni bekend als de schapenscheerderskoude. Niet zelden is het in dit tijdvak te koud voor de tijd van het jaar en veelal ook bewolkt. Prima omstandigheden dus om de schapen te scheren. De felle junizon schijnt door de hardnekkige wolkenvelden niet al te fel op de kale, net geschoren schapenhuiden.
Ook deze week gaan we ‘schapen scheren’ met lage dagtemperaturen, regelmatig bewolking en kans op enkele buien ook nog. Maximaal komt het kwik uit op 15-16 graden in Almere tijdens de middag.
Een hele normale Hollandse weerssituatie beleven we met een hardnekkig Azorenhogedrukgebied pontificaal op de Oceaan en ten noorden van het hoog het bekende doorstroomde weer dat zo kenmerkend is voor een traditionele westcirculatie.
Vanwege die doorstroomdheid van de atmosfeer kunnen zwakke storingen regelmatig doordringen tot in het Noordzeegebied en ons zo nu en dan wat regen of enkele buien geven. De wind waait daarbij voortdurend uit richtingen tussen west en noordwest en is zo nu en dan vrij krachtig.
De vooruitzichten voor de middellange termijn zijn niet ongunstig. Het net genoemde Azorenhoog krijgt een uitloper richting de Benelux en later zou zelfs een apart filiaal zich in de buurt van Nederland kunnen vestigen. Indien dat gebeurt stabiliseert de atmosfeer verder, wordt het zonniger en ook wat warmer met juli op de kalender. De situatie lijkt wel wat op die uit 1983 en 1991 toen het tot en met juni veel te koud was waarna de zomer zich begin juli openbaarde.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 9, max. 16, wind nw. 4, neerslag 25% en zon 85%
Donderdag min. 10, max. 15, wind wnw. 4, neerslag 50% en zon 30%
Vrijdag min. 10, max. 16, wind wnw. 4-5, neerslag 60% en zon 20%
Zaterdag min. 12, max. 17, wind nw. 4, neerslag 40% en zon 30%
Zondag min. 11, max. 16, wind nw. 4, neerslag 50% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 26 juni 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen