Het weer DEZE WEEK
Typisch Hondsdagenweer

ALMERE - In de kalenderklimatologie zijn de Hondsdagen een typische singulariteit (datumgebonden weersverschijnsel) en tussen 19 juli en 18 augustus zijn die Hondsdagen er ieder jaar.

Deze fase werd en wordt doorgaans gekenmerkt door een zwoele en nogal instabiele atmosfeer met relatief grote onweerskansen. De komende dagen voldoen we ruimschoots aan het Hondsdagencriterium want de onweerskans neemt woensdag al toe en ook richting het weekend kunnen er enkele flinke regen- en onweersbuien langszij komen in Almere en omgeving.
Daarbij natuurlijk die drukkende atmosfeer en een relatief hoog percentage aan vocht in de lucht.
Nederland blijft tot en met het weekend bivakkeren in het brede overgangsgebied tussen de zeer warme lucht boven Duitsland en verder oostwaarts en de koele oceanische lucht die telkens aanstalten maakt om via West-Nederland in te stromen. In zo’n overgangsgebied waar beide luchtsoorten als het ware botsen komt doorgaans dynamisch weer voor in de vorm van soms heftige onweersbuien die veel water op korte tijd afgeven.
Qua temperatuur blijven we op een (hoog)zomers niveau zitten de komende dagen. Tot en met het weekend zitten we veelal op tenminste 25 graden. De nachten zijn ronduit onaangenaam om te slapen en zeker in de meestbebouwde gebieden komt het kwik met moeite beneden de 20 graden.
Na het komende weekend houden we een licht wisselvallige weertrend met ongeveer normale julitemperaturen. Zo nu en dan valt er een bui of regent het even, maar de droge momenten met zon blijven in de meerderheid. Al met al doet de (hoog)zomer van 2013 het beter dan in 2011 en 2012.
Meer weerinfo via de site www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 19, max. 27, wind zw. 3, neerslag 75% en zon 75%
Donderdag min. 17, max. 27, wind zw. 3, neerslag 20% en zon 90%
Vrijdag min. 18, max. 27, wind zzw. 3, neerslag 70% en zon 70%
Zaterdag min. 19, max. 27, wind zw. 3, neerslag 80% en zon 55%
Zondag min. 18, max. 25, wind wzw. 3, neerslag 60% en zon 60%
Artikel geplaatst op: 24 juli 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen