Het weer DEZE WEEK
Opnieuw hitte tegen het weekend

ALMERE - Vorige week vertelde ik dat in de kalenderklimatologie de Hondsdagen vaak worden meegenomen. Dat is een typisch datumgebonden (tussen 19 juli en 18 augustus) weersverschijnsel. Deze fase werd en wordt doorgaans gekenmerkt door een zwoele en nogal instabiele atmosfeer met relatief grote onweerskansen.
Ook het tweede gedeelte van deze week voldoen we weer ruimschoots aan het Hondsdagencriterium want de onweerskans neemt vooral richting en in het weekend toe.
Na wat kleine verstoringen nog tot woensdagmiddag met wat regen of een bui als gevolg van uitlopers van oceaanfronten, knapt het weer donderdag weer op met veel zon en al hoogzomerse maxima tot ruim boven de 25 graden. Door de opbouw van een hogedrukgebied boven het oosten van Europa in combinatie met een lagedrukgebied dat richting de wateren bij Ierland en Schotland koerst, komt een diepe zuidelijke stroming tot stand. Hiermee wordt hete lucht via Spanje en Frankrijk naar de Benelux geblazen waarin de temperaturen op vrijdag zowaar kunnen gaan oplopen naar 35 graden.
Topmaxima tot 36 graden zijn wellicht haalbaar regionaal. Almere komt ook uit in het traject 30-35 graden. Vooral de nacht naar zaterdag zal uitgesproken zwoel zijn met een temperatuurplaatje tussen de 21 en 24 graden. Mogelijk is het ook op zaterdag nog zeer warm, maar dan neemt wel de kans op een flinke onweersbui toe.
Het vervolg van het weerbeeld is niet onaardig. Een snelle overgang naar koelte en wisselvalligheid zit er niet in. Een licht wisselvallige tendens met de droge perioden veruit in de meerderheid lijkt de tendens te zullen zijn.
Meer weerinfo via de site www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 15, max. 21, wind wzw. 4, neerslag 35% en zon 60%
Donderdag min. 15, max. 28, wind zzo. 4, neerslag 5% en zon 90%
Vrijdag min. 19, max. 32, wind zzo. 4, neerslag 5% en zon 90%
Zaterdag min. 21, max. 27-32, wind zzw. 4, neerslag 55% en zon 85%
Zondag min. 18, max. 25, wind wzw. 4, neerslag 35% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 31 juli 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen