Het weer DEZE WEEK
Woensdag kans op flink wat regen

ALMERE - De mooiste en warmste fase van deze zomer hebben we nu wel zo’n beetje gehad. Komende tien dagen is er nauwelijks of geen kans meer op zomerse, laat staan tropische warmte. De middagtemperaturen komen vanaf nu uit op hele normale waarden voor begin augustus.
Met 20-23 graden is het goed toeven buitenshuis en velen zitten niet te wachten op 34-35 graden. Op woensdag komt een kleine en venijnige storing pal bij Nederland aan en geeft absoluut regen.
Veel regen kan dat zijn, vanwege de kans dat het warme water in de ons omringende gebieden een rol gaan spelen. Zowel het IJsselmeer als de Noordzee zijn flink opgewarmd de afgelopen periode.
In combinatie met verkilling in de bovenlucht kunnen de buien een extra impuls krijgen door dat warme water en daarom meer neerslag afleveren in de Almeerse regionen dan in de gebieden elders.
Ook donderdag zijn we nog gevoelig voor wat IJsselmeerbuien, maar klaart het ook flink uit. De dagen daarna inclusief het weekend blijft het prima weer met veelal droge condities en zon.
De wind waait doorgaans uit richtingen tussen zuidwest en west en is meest matig van sterkte. Tien jaar geleden heerste een onvervalste hittegolf in de Lage Landen met temperaturen die opliepen tot rond 38 graden in sommige delen van het land. Het was toen ook extreem droog. Ook in 1997 leverde augustus een zeldzaam fraaie hoogzomerse periode op die zo’n twee weken duurde.
Opvallend is tegenwoordig dat de hitte er snel is, maar ook weer vrij rap verdwijnt. Vroeger werd een warmtegolf gelijkmatiger opgebouwd, duurde doorgaans langer, maar gaf veel minder hoge extrema.
Wat de exacte oorzaak is van die gewijzigde hitte-opbouw de laatste jaren is nog niet helemaal helder.
Meer weerinfo via de site www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 14, max. 20, wind nno. 3-4, neerslag 100% en zon 25%
Donderdag min. 15, max. 20, wind nw. 4, neerslag 60% en zon 40%
Vrijdag min. 13, max. 21, wind wzw. 4, neerslag 20% en zon 80%
Zaterdag min. 14, max. 22, wind wzw. 4, neerslag 20% en zon 75%
Zondag min. 14, max. 21, wind zw. 4, neerslag 35% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 07 augustus 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen