Het weer DEZE WEEK
Op naar een beetje nazomerweer

ALMERE - Nog steeds is er geen echte doorbraak naar een uitermate wisselvallig en koel weerbeeld. De afgelopen periode viel de welkome neerslag en was het beduidend koeler dan voorheen. Toch weten de diepe herfstdepressies niet aanhoudend door te dringen tot onze contreien.
Het weer knapt zelfs op de komende dagen hoewel het tijdpad van donderdag naar vrijdag nog wel wat regen kan opleveren als gevolg van een storing die nog even langszij probeert te komen.
Richting het weekend en daarna zien we voor de zoveelste keer uitlopers van het Azorenhoog komen.
Deze invloed van hoge druk onderdrukt de buienactiviteit, doet de wind afnemen en geeft meer zon.
Vooral in het aankomende weekend lijkt het puik weer te worden in Almere met ook een temperatuur die weer wat hoger uitkomt (tegen de 20 graden). Prima voor buitenactiviteiten dus al met al.
Veel mensen hebben het dan al gauw over de ‘indian summer’. Dat is overigens een typisch Amerikaans begrip waarvoor niet echt een goed synoniem bestaat in Nederland, maar de term wordt dikwijls te pas en te onpas gebruikt. Een passend Nederlands woord hiervoor bestaat namelijk dus niet. ‘Oudewijvenzomer’ komt misschien nog het dichtst in de buurt, maar kalendertechnisch bekeken is dat dan weer onjuist, daar de indian summer-weerbeeld meer betrekking heeft op de oktobermaand.
September verloopt regionaal erg nat met op de neerslagrijkste stekken soms al tot meer dan 200 millimeter water tot nu toe. Almere (zuidelijk Flevoland) is een relatief droge enclave met zo’n 75-80 millimeter septemberregen. Veel water komt daar na vrijdag niet meer bij, voorlopig.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 9, max. 15, wind wnw. 5, neerslag 55% en zon 60%
Donderdag min. 10, max. 15, wind wzw. 4, neerslag 50% en zon 35%
Vrijdag min. 12, max. 16, wind w, 4, neerslag 65% en zon 25%
Zaterdag min. 11, max. 18, wind w. 3, neerslag 20% en zon 60%
Zondag min. 10, max. 18, wind wnw. 3, neerslag 20% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 18 september 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen