Het weer deze week
De hele week regen en wind

Nog even terugkomend op het regionale noodweer van afgelopen zondag toen zware hagelval en zelfs enkele flinke windhozen overlast en schade veroorzaakten. Vooral het optreden van twee uit de kluiten gewassen windhozen (men noemt het woord tornado al heel snel in de media) respectievelijk in Arnhem en Dorestad (Wijk bij Duurstede) viel op. Dit soort explosieve fenomenen zie je zelden in de maand november en horen meer bij de nazomerperiode. In ieder geval was er nog voldoende warmte aanwezig in combinatie met een zeer koude bovenlucht om dit soort wervelwinden te laten ontstaan.
Vroeger traden deze verschijnselen ook wel op, maar de kans was veel groter dat ze door het waarnemingsnet heen glipten. Immers vrijwel iedereen heeft tegenwoordig de mogelijkheid om zo’n natuurverschijnsel acuut te filmen of op de foto te zetten. Tien tot vijftien jaar terug lukte dat nog niet.
De rest van deze week blijft het uitermate onbestendig weer met regelmatig regenperioden of buienstoringen en zo nu en dan veel wind erbij. De krachtige westcirculatie, ook op grote hoogte goed ontwikkeld, weet van geen wijken en bezorgt ons de komende pakweg tien dagen ook nog herfstweer.
Qua temperatuurbeeld zitten we ongeveer op de normale waarden voor begin november. Anders was dat in november 1980 toen we te maken hadden met een recordvroege en onvervalste koudegolf.
In Almere bleef het op 3 november van dat jaar zelfs het hele etmaal rond vriezen. Nog nooit gebeurde dat zo vroeg in het seizoen. Op 7 november 1980 werden we getrakteerd op een pak sneeuw. Zicht op kou is er nu absoluut nog niet. Wel neemt de kans op wat nachtvorst toe gedurende een enkele nacht rond het midden van de maand. Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 8, max. 12, wind wzw. 4-5, neerslag 65% en zon 25%
Donderdag min. 9, max. 13, wind wzw. 4-5, neerslag 95% en zon 20%
Vrijdag min. 9, max. 12, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 25%
Zaterdag min. 8, max. 11, wind zw. 4-5, neerslag 70% en zon 25%
Zondag min. 8, max. 12, wind zw. 4, neerslag 75% en zon 30%

Artikel geplaatst op: 06 november 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen