Het weer DEZE WEEK
Licht winterse tendens straks

ALMERE - De komende tijd wordt het duidelijk minder mild in de Lage Landen, maar de echte winterkoude blijft vooralsnog buiten onze landsgrenzen. Een gedeelte van de wat serieuzere koude uit het noordoosten stroomt wel uit richting Noord-Frankrijk waar het tot matige vorst gaat komen straks.
Het algehele West-Europese stromingspatroon is aan het veranderen en een noordcomponent in de windrichting zal nadrukkelijk aanwezig blijven tot pakweg rond de maandwisseling.
Noordenwind in deze tijd van het jaar betekent eigenlijk twee dingen. In de eerste plaats zijn de bovenluchttemperaturen dikwijls laag bij een noordtype stroming hetgeen de natte sneeuwkans doet toenemen, maar aan de andere kant wordt een wind uit het noorden aangevoerd over een lang traject met nog relatief warm zeewater. Dat is een reden waarom het nooit echt koud kan worden in het grootste deel van Nederland bij een noorder halverwege de maand november..
Hoewel de lucht helemaal stroomopwaarts richting poolgebieden vertrekt bij ongeveer -5 graden, wordt tijdens het lange traject zo veel (zee) warmte opgepikt zodat dezelfde lucht onze omgeving uiteindelijk bereikt met een temperatuur van 2 tot 5 graden in de plus.
Op de woensdag regent het enige tijd (met kans op een verdwaalde vlok natte sneeuw) en deze regenzone markeert de koudere lucht die richting donderdag uitstroomt over Almere.
In het tijdpad tot en met het weekend blijft het meest droog met wolkenvelden. Ook zijn er wat opklaringen en wanneer het wat langer uitklaart in de avond en nacht kan het kwik flink dalen tot rond of iets onder het vriespunt. Overdag blijft het de hele periode steeds ruim boven nul.
Op termijn zou het hogedrukgebied bij Ierland/Schotland kunnen doorschuiven richting Scandinavië.
Dan draait de wind wat resoluter door naar noordoost en wordt er koude(re) lucht aangevoerd.
Extra weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 2, max. 6, wind zzw. 3-4, neerslag 80% en zon 35%
Donderdag min. 2, max. 5, wind n. 3, neerslag 85% en zon 20%
Vrijdag min. 3, max. 6, wind no. 3, neerslag 35% en zon 25%
Zaterdag min. 4, max. 7, wind no. 3, neerslag 25% en zon 25%
Zondag min. 3, max. 6, wind no. 3, neerslag 20% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 18 november 2013 - 12:58

Gerelateerd

Delen