‘Alleen Nederlandse feestdagen vieren’

ALMERE - De eerste stellingen die Almere Marktonderzoek Advies heeft voorgelegd aan het gloednieuwe AlmerePanel gaan over feestdagen. Hoe belangrijk vinden de leden van ons (Almeerse) panel bestaande feestdagen, vieren ze het en moet daar wat in veranderen?

De meeste respondenten van het AlmerePanel maakt het niet uit of Koningsdag op 27 of 30 april gehouden wordt. (Archieffoto: Fred Rotgans)

 


Voor het derde jaar wordt in Nederland – na generaties koninginnen op de troon te hebben gehad – Koningsdag gevierd. Een nationale feestdag ter ere van het staatshoofd. Toen Beatrix nog koningin was, werd het op haar verjaardag gevierd. 30 april. Sinds Koning Willem-Alexander de troon heeft betreden, is deze dag verschoven naar zijn verjaardag: 27 april. De eerste Koningsdag was in 2014, een jaar nadat Willem-Alexander koning werd.
Wat vinden panelleden van deze wisseling van datum? Meer dan de helft van de respondenten uit het panel (55%) maakt het niet uit of Koningsdag op 27 of 30 april gevierd wordt. Voor 29% blijft het 27 april en voor 15% wordt deze feestdag voortaan weer gewoon op 30 april gevierd.
Dit jaar valt 5 mei, Bevrijdingsdag, op een donderdag en dat is dit jaar toevallig gelijktijdig met Hemelvaart. Voor meer dan de helft van de respondenten (54%) is Hemelvaart een extra vrije dag die ze graag houden. Voor 13% mag Hemelvaart worden afgeschaft en voor 12% is het een belangrijke dag die ze nog echt vieren.
Voor de rest van de respondenten is het ‘een dag als alle andere’, ‘een kerkelijke feestdag’, ‘een mooie vrije dag waarmee we het voorjaar vieren’ of wel degelijk als dag waarvoor het bedoeld is: ‘de Hemelvaart van Jezus. Maar ik vier het niet meer met een kerkdienst, wel is het een gezinsdag en gaan we dauwtrappen’.

 
Niet-Nederlandse feestdagen

Als we het over vrije dagen in Nederland hebben, is het misschien gek dat we geen vrije dag hebben op islamitische feestdagen als het Suikerfeest of Offerfeest. Of de Iraans/Afghaanse Lentedag. 50% van de respondenten is er voorstander van om alleen Nederlandse feestdagen te blijven vieren. Alle Nederlandse vrije dagen aanhouden en daar andere (vrije) feestdagen aan toevoegen vindt 23% een goed idee. Een aantal Nederlandse vrije dagen afschaffen en in ruil daarvoor feestdagen van andere culturen vieren, vindt 10% een goed idee. Schaf alle Nederlandse vrije dagen af, vind 2%.

 
Feestdagen inwisselen

Als het om feestdagen gaat, speelt vaderlandsliefde voor de respondenten een belangrijke rol. ‘Aan hoeveel culturen wil je tegemoetkomen daar ook een of enkele vrije feestdagen aan te gunnen? Behoud de huidige, op Nederlandse historie gebaseerde vrije dagen. Stel aanhangers van andere culturen in staat enkele bestaande vrije feestdagen te ruilen voor dagen die zij voor hun cultuur graag vrij hebben om te vieren’, zo luidt een antwoord. Of de vrije dagen helemaal vrij laten: ‘Maak het een vrije keus en laat mensen vrij nemen op een dag dat hij of zij willen, dus ook op Suikerfeest of Koningsdag.’

 
Meld u aan!

De mening van bewoners van Almere is belangrijk. Een manier om deze te uiten en mee te denken met actuele zaken in Almere is om deel te nemen aan het AlmerePanel. Aanmelden kan via de website www.aanmelden.almerepanel.marktonderzoek.info

Artikel geplaatst op: 26 april 2016 - 12:15

Gerelateerd

Delen