‘De gemeente doet aan symptoombestrijding’

De derde serie stellingen die Almere Marktonderzoek Advies heeft voorgelegd aan het AlmerePanel, gaat over de onrust in het Almeerse busvervoer. Wat vinden de leden van ons (Almeerse) panel van het vandalisme door jongeren met betrekking tot het openbaar stadsvervoer, het staken van Connexxion in Kruidenwijk en de genomen maatregelen van de gemeente en het busbedrijf?


Van de 141 panelleden hebben 100 de online vragenlijst ingevuld.
Op de vraag: Wat vindt u ervan dat Connexxion besloot de bussen 6, 7 en 153 uit de dienstregeling te schrappen nadat jongeren in het weekend van 11 en 12 juni in Kruidenwijk een aantal bussen bekogelde met stenen? antwoordde 63 procent dat niet goed te vinden voor de reizigers die hierdoor gedupeerd worden, maar vindt wel dat Connexxion hier een duidelijk statement mee maakt. 28 procent vindt het ‘prima’ dat Connexxion hiervoor gekozen heeft, ‘de veiligheid van de buschauffeurs en de passagiers staat voorop’. 9 procent vindt het helemaal niet goed dat Connexxion niet meer door Kruidenwijk reed.
Eén van de aangekondigde maatregelen door de gemeente is cameratoezicht rondom de bushaltes Kruidenwijk-Oost en Kruidenwijk-West. Van de panelleden antwoordt 53 procent dat cameratoezicht een begin is, maar er moet meer gedaan worden dan alleen dat. 21 procent vindt dat cameratoezicht niet de oorzaak van de problemen weghaalt en 16 procent denkt juist dat het wél werkt: als er één jongere daardoor is opgepakt, dan houdt de rest zich wel rustig. 10 procent denkt dat cameratoezicht helemaal niet helpt.
Dat de gemeente het grind op het Saffraanplein heeft verwijderd om te voorkomen dat jongeren er nog een keer mee gaan gooien vindt 67 procent een start ‘maar uiteindelijk kan je natuurlijk niet alle straatmeubilair weghalen’. 31 procent zegt dat beter de jongeren weggehaald worden en 2 procent vindt het gewoon een goed plan.

Wat moet er anders?


Maar liefst 65 procent van de panelleden vindt dat de gemeente onvoldoende doet om de veiligheid in de stad te waarborgen. Zo antwoordt een panellid: “De gemeente doet alleen aan symptoombestrijding. De jongeren (en volwassenen) die niet normaal kunnen doen moeten gerehabiliteerd worden en hiervoor uit de samenleving worden getrokken. Er is genoeg te doen in Almere en genoeg mogelijkheid om zelf dingen te organiseren, dus de vervelingskaart is geen argument. Het ligt aan de hufterige inborst van vele ouders/jongeren en dat moet worden bestreden.”
Een ander panellid: “De gemeente komt niet verder dan deze zwakke acties. Het is al veel langer onveilig bij de bussen en treinen. Laten de jongens die zich vervelen vrijwilligerswerk doen. Vuil opruimen bijvoorbeeld.”
De rest (35 procent) vindt dat de gemeente genoeg doet aan veiligheid. “Ik heb het idee dat er wel veel gebeurt, maar ik denk dat er veel meer ‘achter de voordeur’ gekeken moet worden. Strengere straffen en ‘pijn in de portemonnee’ lijkt mij het meest effectief. Ik krijg het idee dat de groepen wel in kaart gebracht worden, gevolgd en gesignaleerd worden. Ik vind de acceptatie van het gedrag vanuit angst eigenlijk nog het meest funest. Zo zien ‘kleintjes’ het weer van de jongeren en de jongeren hebben het weer bij hun ouders gezien...”

Veilig


Toch voelt 70 procent van de panelleden zich veilig in Almere. Zo antwoordt iemand: “In mijn eigen wijk zijn (nog) geen hangjongeren. En de politie patrouilleert zichtbaar!” En iemand anders: “Doordat ik met jongeren werk weet ik dat de meesten prima aanspreekbaar zijn, zelfs (juist?) degenen met een grote mond hebben vaak een klein hartje. Soms is het misschien onverstandig me veilig te voelen, maar bang ben ik eigenlijk zelden of nooit.”
Een panellid dat zich niet veilig voelt in Almere: “Ik woon, door helaas een laag inkomen, in een sociale woningwijk. Er woont grotendeels tuig. De asocialen moeten harder worden aangepakt of verscheept worden naar een geïsoleerd eiland. Ik wil ze weg uit Almere. Ik voel me niet heel erg onveilig, maar wens wel een prettiger leefomgeving.”

Meld u aan!


De mening van bewoners van Almere is belangrijk. Een manier om deze te uiten en mee te denken met actuele zaken in Almere is om deel te nemen aan het AlmerePanel. Aanmelden voor dit panel kan via de website www.aanmelden.almerepanel.marktonderzoek.info
Almere Marktonderzoek Advies legt u dan één keer per maand stellingen voor die gaan over een actueel (Almeers) onderwerp. De volgende stellingen worden toegestuurd op 25 juli.

Artikel geplaatst op: 20 juni 2016 - 16:11

Gerelateerd

Delen