Voetbalclubs moeten zelf betalen voor andere velden

Almere Marktonderzoek Advies heeft deze maand opnieuw een serie stellingen voorgelegd aan het AlmerePanel. Dit keer over de rubberen korrels die worden gebruikt op kunstgrasvoetbalvelden. Een bepaalde stof in deze korrel wordt ter discussie gesteld omdat deze volgens een aantal deskundigen kankerverwekkend zou zijn. De vragen zijn beantwoord door 94 respondenten 
Volgens het RIVM zijn er geen risico’s voor de volksgezondheid als er gesport wordt op kunstgrasvoetbalvelden bestrooid met rubbergranulaat. Desondanks is er onrust ontstaan na een uitzending van het televisieprogramma Zembla, waarin aandacht werd besteed aan het gebruik hiervan en de gezondheidsrisico’s. Minister Schippers heeft toch het RIVM opdracht gegeven extra onderzoek te doen, dat voor 1 januari 2017 moet worden opgeleverd.
De gemeente Almere heeft geïnventariseerd en van de veertig voetbalvelden in de stad zijn veertien kunstgrasvoetbalvelden bestrooid met rubber korrels. Volgens de gemeente is hierin alleen gecertificeerd rubber gebruikt, dat voldoet aan het keurmerk van Milieukeur.
Antwoorden

Van de respondenten zou 36 procent op basis van de informatie die er nu is niet meer spelen op kunstgrasvoetbalvelden waar dit rubber bij gebruik wordt is. 30 procent antwoordt van wel en denkt dat ‘het risico om kanker te krijgen hierdoor heel klein is’. ‘En ja, als de gemeente aangeeft dat het niet gevaarlijk is, dan speel ik er gewoon op’ antwoordt 20 procent.
Nog een respondent reageert: ‘Ik zou gewoon voetballen want wat dacht u van slijtage van al die auto's op de weg, dat is toch ook rubber? Dat is denk ik nog veel gevaarlijker. Daar klaagt niemand over.’
Op de vraag of de gemeente geld zou moeten investeren om de Almeerse voetbalclubs te voorzien van kunstgrasvelden waar helemaal geen rubber in is verwerkt, antwoordt 39 procent ‘nee’. 34 procent zegt van wel: ‘ik vind mijn gezondheid het allerbelangrijkst dus sowieso is het goed als deze velden niet meer neergelegd worden. En dat alle huidige velden met dit rubbergranulaat vervangen worden voor een ‘gezondere’ soort’.
16 procent denkt dat het veel te duur is voor de gemeente én de clubs om alle velden te vervangen. En een respondent antwoordt: ‘Ik zou wel spelen maar gecertificeerde korrels is geen bewijs dat het wel gezond is’.
Of er gewacht moet worden met spelen tot de uitslag van het RIVM-onderzoek bekend is antwoordt 30 procent van niet. ‘Pas als blijkt dat er een landelijke wet komt, moet het vervangen worden’. 26 procent ziet het RIVM als leidend. 21 procent vindt het een goed idee om een stop in te lassen tot de uitslag bekend is en 18 procent vindt dat de gemeente een goed signaal afgeeft als ze zegt dat er niet meer op deze velden gespeeld mag worden.
Volgens 51 procent van de respondenten moeten de gemeente en de clubs zelf betalen voor gewone grasvelden, mocht dat nodig zijn. 36 procent vindt dat de clubs dit zelf moeten bekostigen. ‘Clubs kunnen meer sponsoren zoeken’ antwoordt een respondent, ‘misschien kan de FIFA een duit in het zakje doen, die hebben geld genoeg’. En iemand antwoordt: ‘Grasvelden zijn veel minder frequent en door seizoenen heen bespeelbaar. Er moeten dan veel meer grasvelden worden aangelegd.’
Meld u aan!

De mening van bewoners van Almere is belangrijk. Een manier om deze te uiten en mee te denken met actuele zaken in Almere is om deel te nemen aan het AlmerePanel. Aanmelden voor dit panel kan via de website www.aanmelden.almerepanel.marktonderzoek.info
Almere Marktonderzoek Advies legt u dan één keer per maand stellingen voor die gaan over een actueel (Almeers) onderwerp. De volgende stellingen worden toegestuurd op 16 november.
Artikel geplaatst op: 26 oktober 2016 - 09:00

Gerelateerd

Delen