‘Hondeneigenaren moeten hondendrollen zelf opvangen’

ALMERE – De vragen voor het AlmerePanel gingen deze maand over het fenomeen hondenpoep. Wat vinden de respondenten eigenlijk van hondenbelasting en hondenpoep-overlast?


Van de 229 panelleden hebben 163 mensen de online vragenlijst ingevuld. Uit de antwoorden blijkt dat de Almeerders hondnepoep inderdaad als overlast ervaren. 36% ergert zich er flink aan en 24% in enige mate. Bij elkaar is dit een groep van 60% die hondenpoep als overlast ervaart. Een kwart (24%) ergert zich niet en 15% is neutraal.

Algemene middelen


Het geld dat Almere ontvangt via de hondenbelasting is 1,4 miljoen euro. Dit geld gebruikt de gemeente voor ‘algemene middelen’. 60% van de ondervraagden is het daar niet mee eens. Zij vinden dat het geld ook naar voorzieningen voor honden moet gaan. Eén respondent stelt voor om landelijk diervoeder te belasten, zodat alle dieren (ook de katten) meebetalen. ‘Dat geld zou dan wel naar dieren moeten gaan, maar voornamelijk het stimuleren van opruimen van hondenpoep. 11% is het daarmee eens.

Veiligheid


Volgens de ChristenUnie zou het wel eens zo kunnen zijn dat Almeerders zich meer druk maken om hondenpoep dan om de veiligheid in de wijk. Dat blijkt niet uit de cijfers van ons AlmerePanel. 81% is het (absoluut) niet eens met de stelling van de ChristenUnie, 8% wel en de rest is neutraal.

Kattenbelasting


Bijna de helft van de respondenten (47%) vind het een goed idee als ook Kattenbelasting wordt ingevoerd. 33% is het daar niet mee eens en 13% wil dat er alleen belasting wordt geheven voor katten die ook buiten komen. Hoe dat ooit gecontroleerd moet worden is niet duidelijk.

Zakjesdraagplicht


Wethouder Frits Huis ziet het niet zitten om hondeneigenaren te verplichten de drollen van hun viervoeter direct in een zakje opvangen. Hij krijgt van het AlmerePanel flink tegengas: 65% vindt dit een fantastisch idee. Een respondent ziet milieubezwaren: ‘Poep is GFT en verteert vanzelf. Plastic is rotzooi dat juist meer zorgt voor afval’. Een andere respondent reageert met tegenvoorstel: Opvangen met zakjes verplicht stellen, maar dan wel de belasting afschaffen!’

Meld u aan!


De mening van bewoners van Almere is belangrijk. Een manier om deze te uiten en mee te denken met actuele zaken in Almere is om deel te nemen aan het AlmerePanel. Aanmelden voor dit panel kan via de website www.aanmelden.almerepanel.marktonderzoek.info
Almere Marktonderzoek Advies legt u dan één keer per maand stellingen voor die gaan over een actueel (Almeers) onderwerp.

Artikel geplaatst op: 23 januari 2017 - 11:43

Gerelateerd

Delen