‘Almere beter bereikbaar door verbreding A6’

ALMERE – Het AlmerePanel heeft vorige week vragen beantwoord over de verbreding van de snelweg A6. Van de respondenten vindt 64% de verbreding zinvol, om de noordelijke Randstad beter bereikbaar te maken en niet meer zo veel in file te hoeven staan.


Rijkswaterstaat bouwt aan de verbreding van de A6, als onderdeel van een landelijke aanpak van (snel)wegen om de grote steden bereikbaar te houden. De werkzaamheden aan deze snelweg bij Almere duren nog tot 2022.
Van de 257 panelleden hebben 177 leden de vragenlijst ingevuld.
Op de vraag of de verbreding van de snelweg nodig is, antwoordt 64% dat ze het er mee eens is. Voor 19% had de overheid beter kunnen investeren in beter openbaar vervoer en 7% zegt dat de verbreding goed is, maar dat er wel veel overlast uit voortkomt. 11% antwoordde ‘anders’: ‘Het is goed dat de snelweg verbreed wordt, maar een extra oeververbinding naar de noordelijke Randstad had misschien handiger geweest’, antwoordt een respondent. Een gepensioneerde antwoordt: ‘ik maak niet veel gebruik tijdens de spits van de snelwegen. Jammer dat er zoveel bos moest wijken om de automobilisten ruimte te geven’. Ook antwoordt iemand: ‘je kunt wel blijven verbreden. Zolang er steeds meer mensen in Nederland wonen blijft het fileprobleem bestaan. Ik ben tégen verdere asfaltering van Nederland!’
Door de werkzaamheden aan de A6 zijn er regelmatig rijstroken niet beschikbaar en moeten automobilisten omrijden. 68% antwoordt dat ze het ‘het vervelend maar niet onoverkomelijk’ vindt. 14% vindt het ‘verschrikkelijk’ en 7% zegt alles over te hebben voor betere doorstroming van de A6. 10% antwoordt ‘anders’. Zo raadt iemand aan dat er beter gecommuniceerd wordt: ‘extra vervelend is dat er soms ook werkzaamheden aan het spoor zijn als de A1 of de A6 gedeeltelijk dicht gaan. Is er echt geen betere coördinatie tussen Rijkswaterstaat en NS mogelijk?’ Nog een respondent ergert zich aan de communicatie. ‘Het is nodig maar wel erg lastig, zeker als niet duidelijk wordt aangegeven wat er nu precies is afgesloten en hoe moet worden omgereden.'
Het verwijderde groen voor de verbreding vindt 53% ‘heel erg’. 29% zegt het jammer maar noodzakelijk te vinden en 6% vindt het zo zelfs wat opgeruimder rond de snelweg. In hoofdletters reageert een respondent bij ‘anders’ (12%): ‘het groene karakter van Almere Haven is geheel bij het binnenrijden en nog een stuk verder verdwenen. Dit had zo niet gemogen en gemoeten’.
Meer ruimte op de snelweg zou ook de veiligheid van automobilisten ten goede komen. Wat vinden de respondenten? 54% vindt dat het aantal ongelukken niks te maken heeft met de breedte van de weg. ‘Automobilisten moeten gewoon beter opletten’. 31% denkt dat er minder ongelukken gebeuren als het rustiger is. 15% heeft iets anders ingevuld: ‘als de weg breder is dan gaan mensen alleen maar harder rijden. Er komen dus waarschijnlijk meer ongelukken’, antwoordt iemand. En: ‘meer rijbanen is juist onoverzichtelijker’.

Meld u aan!


De mening van bewoners van Almere is belangrijk. Een manier om deze te uiten en mee te denken met actuele zaken in Almere is om deel te nemen aan het AlmerePanel. Aanmelden voor dit panel kan via de website www.aanmelden.almerepanel.marktonderzoek.info
Almere Marktonderzoek Advies legt u dan één keer per maand stellingen voor die gaan over een actueel (Almeers) onderwerp.

Artikel geplaatst op: 26 april 2017 - 07:00

Gerelateerd

Delen