‘Almere heeft onvoldoende culturele voorzieningen’

ALMERE – Vorige week hebben 173 leden van het AlmerePanel vragen beantwoord over culturele voorzieningen in Almere. Aanleiding was een uitspraak van Gerard Marlet, directeur van de Atlas voor Gemeenten. Volgens hem ligt het voorzieningenniveau in Almere ver onder het gemiddelde in vergelijking met andere steden. Met name op het gebied van kunst en cultuur scoort Almere slecht.
Volgens 43 procent van de respondenten heeft Almere inderdaad niet voldoende culturele voorzieningen. 38 procent vindt van wel en 19 procent heeft geen mening.
Een belangrijke plek voor cultuur in Almere is KAF, Kunstlinie Almere Flevoland aan de Esplanade. Daarin zit de schouwburg, het CKV (Coöperatie Kunstzinnige Vorming) Almere waar lesgegeven wordt in muziek, dans, theater en beeldende kunst en een expositieruimte. 61 procent komt er wel eens voor voorstellingen in de schouwburg, 20 procent voor exposities, 3 procent voor een les bij het CKV. 28 procent is nog nooit bij KAF geweest. 17 procent komt er wel eens voor iets anders, zoals Playing for Success, (opleidings)orkesten als AJSO, een bijeenkomst van de gemeente of komt ‘zomaar even kijken’. Maar ook klinken er andere geluiden: ‘Sinds onze schouwburg KAF heet ben ik de weg een beetje kwijt. Ik vind het geen naam! Kom we gaan gezellig een avondje naar KAF? Wie bedenkt zoiets?’ en ook vindt iemand KAF ‘ongezellig, en de fietsenstalling is armoedig’.
Uitjes buiten de stad

Voor een cultureel uitje gaan de meeste respondenten (52 procent) naar een andere stad, voornamelijk Amsterdam. 31 procent blijft in Almere en 17 procent gaat helemaal niet op stap voor dergelijke uitjes.
Van het museum dat Almere heeft, het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) dat in oktober 2016 de deuren opende, had 74 procent van de respondenten nooit gehoord. 22 procent kent het van naam en 4 procent is er wel eens geweest. Van de respondenten die DDAMA nog niet bezocht hebben, geeft ruim een kwart aan dit in de toekomst dit misschien wel te gaan doen (26 procent).
Als er nog een museum in Almere moet komen, dan hebben de leden van ons panel daarvoor ideeën genoeg. 49 procent kiest voor een museum over geschiedenis, 46 procent kiest voor moderne kunst, 30 procent klassieke kunst, 12 procent kleding, 7 procent graffiti en een eigen invulling: architectuur, edelstenen, het ontstaan van Almere en Flevoland, reclamemuseum, landschapskunst, muziekinstrumenten, nationaal sportmuseum, Nederlandse gewoonten, een openluchtmuseum, een museum over schepen die in Almere onder de grond liggen, sieraden, schoenen en tassen, iets over de weg- en waterbouw, designmuseum, automuseum, waterbeheer in Flevoland.
Artikel geplaatst op: 26 juli 2017 - 07:00

Gerelateerd

Delen