Merendeel ‘sowieso tegen coffeeshops/drugs gebruiken’

ALMERE - De geplande komst van een coffeeshop in de havenkom aan de Meridiaan in Almere Buiten doet heel wat stof opwaaien. Vorige week maandag hield de gemeente een bijeenkomst in het stadhuis om omwonenden uitleg te geven over de coffeeshop, die in 2018 haar deuren moet openen. Er zijn momenteel drie coffeeshops in Almere: twee in Almere Stad en één in Almere Haven.
189 panelleden hebben de digitale vragenlijst ingevuld. Daarvan gebruikt 3 procent zelf wel eens softdrugs (hasj of wiet), 97 procent doet dat niet.
Wat vinden de AlmerePanel-leden van de komst van een vierde coffeeshop in Almere? Het merendeel is ‘sowieso tegen coffeeshops/drugs gebruiken’, 39 procent. Voor 28 procent is het geen probleem en 22 procent vindt drie coffeeshops voldoende. 12 procent vindt het goed, maar niet om de hoek.
Omwonenden zijn bang voor het ‘dramatisch dalen van de huizenprijzen’, ‘meer dealen’ en ‘veel te veel verkeersdruk op de Evenaar’. Maar liefst 54 procent van de panelleden verwacht dat ook en vindt het redenen genoeg om geen coffeeshop te plaatsen aan de Meridiaan. Volgens 35 procent wordt er doordat er een coffeeshop is juist mínder gedeald. Zo reageert een panellid: ‘Ervaringen met de shop in Haven leert dat het dealen op straat minder wordt. Geen probleem. Ik woon in de buurt van de Havenkom en ik vind het prima. Er gebeurt nu toch ook niets in die haven. Behalve zwervers die daar wonen op oude bootjes.’
De openingstijden van de coffeeshop worden van 16.00 tot 24.00 uur en op zondag van 12.00 tot 24.00 uur. 53 procent van de respondenten vindt dat ‘niet oké’, 26 procent wel en 21 procent heeft geen mening over de openingstijden.
In elk stadsdeel een coffeeshop

Dit zou de vierde coffeeshop worden in Almere. 36 procent vindt het ‘helemaal niet nodig’ om meer coffeeshops te openen, en 31 procent wil helemaal geen coffeeshop in Almere. Volgens 20 procent kan er in elk stadsdeel kan wel een coffeeshop komen. ‘Eerst aanzien hoe het ‘gebruik’ zich ontwikkelt in de nieuwere stadsdelen. Gebruikers die daar wonen kunnen naar de vier bestaande coffeeshops. Pas uitbreiden in de nieuwe stadsdelen als het problematisch gaat worden’, zo antwoordt een respondent.
Artikel geplaatst op: 25 oktober 2017 - 07:00

Gerelateerd

Delen