'Meer geld naar zwerfafval'

Van het AlmerePanel, een groep Almeerders dat maandelijks vragen beantwoordt over een lopend onderwerp, hebben 186 mensen vragen beantwoord over zwerfafval. Zaterdag 24 maart was het namelijk Landelijke Opschoondag. Een dag waarop mensen in heel Nederland aan de slag gaan om hun omgeving (straat, wijk, buurt) schoon te maken. In Almere gingen die dag ruim 40 bewonersgroepen met een prikker hun wijk of park in om op te schonen.


Ook vanuit de gemeente werd er zaterdag van alles ondernomen om de actie onder de aandacht te brengen. Vanaf De Steiger tot aan de Grote Markt reed er een ‘afvalstoet’ en op de Grote Markt waren er optredens en attracties.
Op de vraag ‘wat vindt u ervan dat de gemeente zo veel aandacht besteedt aan de Landelijke Opschoondag?’ vindt 75 procent het ‘heel goed’. ‘Dan komt het bij bewoners onder de aandacht en zijn ze meer alert op het netjes weggooien van hun afval.’
8 procent maakt het niet zo veel uit en 3 procent vindt het onnodig en geldverspilling. 15 procent antwoordt anders: ‘Slap excuus van de gemeente om te verbloemen dat hier op bezuinigd wordt’, antwoordt een respondent. En ook: ‘Goed dat er aandacht aan besteedt wordt, festiviteiten met optredens is onzin. Maar worden nu de zwerfafvalveroorzakers wel bereikt?’ En: ‘Gemeente zou niet moeten samenwerken met een organisatie die niet meewerkt aan statiegeld op plastic en blik’.

Meer geld naar zwerfafval


Op de vraag of de gemeente meer geld zou moeten vrijmaken om zwerfafval tegen te gaan, antwoordt 62 procent ‘ja’. 13 procent antwoordt ‘nee, de gemeente doet al genoeg en ik vind zwerfafval in Almere best meevallen’ en 25 procent antwoordt ‘anders’. Een greep uit de reacties: ‘Het is een taak van de ouders en de scholen. Ben je vervelend in de klas: geef een zak en laat ze de omgeving van de school schoonmaken bijvoorbeeld’.
Of de vuilnismannen moeten beter opletten: ‘In Waterwijk (Eemplein) staan er bakken en doordat deze geleegd worden waait er afval uit de bakken weg. Hierna wordt dit niet opgeruimd en waait dit door de straten. De gemeente doet hier niets aan, ook niet na meldingen. Dus beter opletten op de chauffeurs’. Ook antwoordt iemand: ‘Laat het geld naar het handhaven gaan. En overtreders publiekelijk laten afvalprikken.’
Een panellid is nog wat opgevallen: ‘Sinds er geen restafval meer mag worden aangeboden bij de stadsreiniging lijkt het probleem van zwerfafval groter te zijn geworden.’

Rubriek AlmerePanel


De rubriek AlmerePanel is een maandelijkse rubriek van Almere DEZE WEEK. De redactie van deze krant en Almere Marktonderzoek Advies stellen de vragen op, waarna panelleden door middel van een online vragenlijst worden uitgenodigd hun mening te geven over het onderwerp van die maand. Dat kan van alles zijn, maar het is meestal gekoppeld aan de actualiteit.
Aanmelden voor het panel kan via www.aanmelden.almerepanel.marktonderzoek.info

Stellingen
De gemeente zou het voortouw moeten nemen bij het opzetten van meer van dit soort opruimacties.
Eens 54%
Neutraal 31%
Oneens 14%
Geen mening 1%
Eén dag in het jaar netjes je buurt opruimen heeft geen zin. Een stad wordt pas schoon als mensen altijd hun troep in de prullenbak gooien.
Eens 88%
Neutraal 7%
Oneens 4%
Geen mening 1%
De oorzaak van al die troep is niet de bewoners, maar komt door stadsreiniging, die niet vaak genoeg de prullenbakken in de stad leegt.
Eens 22%
Neutraal 24%
Oneens 52%
Geen mening 3%
Er staan gewoon niet genoeg prullenbakken in de stad waar je je afval in kwijt kunt!
Eens 50%
Neutraal 18%
Oneens 29%
Geen mening 4%

Artikel geplaatst op: 28 maart 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen