'Investeer in het centrum van Buiten'

ALMERE – Afgelopen week stelde Almere Marktonderzoek Advies het AlmerePanel vragen over het centrum van Almere Buiten. Vorige week was in deze krant een artikel te lezen over een ondernemer in Almere Buiten, die een petitie startte waarmee ze pleit voor een aantrekkelijker Globeplein. Volgens haar heeft de uitstraling van het centrum een slechte invloed op de commercie.


Van de 177 respondenten in het AlmerePanel woont het merendeel, 45 procent in Stad, 35 procent in Buiten, 15 procent in Haven, 3 procent in Hout en 2 procent in Almere Poort.
Op de vraag ‘Hoe vaak bezoekt u gemiddeld het centrum van Almere Buiten?’ antwoordt het merendeel 27 procent ‘meerdere keren per jaar’. Ruim 16 procent komt er één keer per week en 15 procent meerdere keren per week.
De respondenten komen ‘af en toe’ in de winkels van DoeMere (71 procent) en ook ‘af en toe’ voor kledingzaken en andere winkels (46 procent). Voor horecabezoek antwoordt 63 procent ‘nooit’ naar Almere Buiten te komen.
Van de respondenten vindt 64 procent dat de gemeente meer geld mag investeren om meer bezoekers naar het centrum van Buiten te krijgen. 26 procent is neutraal en 10 procent is het oneens met deze stelling.

Terras ín het centrum


Op de vraag ‘Als er iets moet veranderen in het centrum van Almere Buiten, wat zou dat dan volgens u moeten zijn?’ werd uitgebreid geantwoord. ‘Het Globeplein voorzien van terras die je mag gebruiken zonder verplichte afname van goederen. Mensen nemen plaats voor hun rust en gezelligheid, dan kopen ze echt wel een hapje of een drankje.’
Een ander reageert: ‘Iets gezelliger aanblik realiseren met terrassen IN het centrum en niet er buiten!’ en iemand anders zegt: ‘Die mevrouw heeft helemaal gelijk het moet echt veel beter. Er zitten te veel dezelfde winkels, te veel leegstand en betaald parkeren houdt mensen tegen. Haal dat oude gezondheidscentrum weg en maak de weg tussen de Gamma en Jumbo breder en overzichtelijker.’
Het betaald parkeren is ook een issue. ‘Schaf dat af en maak ook meer eenheid in het geheel. Winkelstraten en pleinen worden afgesneden van elkaar door wegen en busbaan.’ Een ander: ‘Zo snel mogelijk het betaald parkeren afschaffen. Daar gaat het centrum aan kapot. En de supermarkten er weg, allemaal naar een plaats aan de rand van het centrum.’

 

De rapportcijfers voor de verschillende aspecten van het centrum in Almere Buiten:

Gezelligheid: 5,1
Aanbod winkels: 6,1
Aanbod horeca: 5,3

Artikel geplaatst op: 25 april 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen