Bivak was bezienswaardigheid

Almere (Haven) bestaat op 30 november 2016 precies 40 jaar. De gemeente viert dat in de week van 30 november met feesten en activiteiten die door bewoners zijn geïnitieerd. Almere DEZE WEEK viert dat jubileum samen met het Stadsarchief Almere mee met de rubriek ‘Het begin van Almere’. In deze tweewekelijkse rubriek zijn foto’s te zien uit het Stadsarchief van rond 1976, het jaar waarin de eerste bewoners in Almere kwamen wonen. In 1976 trokken de eerste bewoners van Almere in het Bivak in Almere Haven, de eerste tijdelijke woningen. In Almere Haven herinneren de straatnaam Bivak en de Bivakbrug nog aan die tijd.
Er waren wel allerlei voorzieningen, maar de bewoners waren echte pioniers. In de begintijd was het Bivak een ware bezienswaardigheid. Toeristen kwamen er naar toe om te kijken ‘hoe die bewoners het redden in de klei.’
In de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn er bij werkzaamheden in de omgeving van de middelbare school De Meergronden nog allerlei zaken uit die begintijd boven de grond gekomen. Toen verdween alles in de container. Nu zouden dat wellicht archeologische vondsten uit de geschiedenis van Almere zijn geweest. (Foto: Stadsarchief Almere)
Artikel geplaatst op: 28 september 2016 - 11:24

Gerelateerd

Delen